A cseppfolyós földgáz piacának növekedését kívánja kihasználni a hazai alapítású MET csoport

A cseppfolyós földgáz piacának növekedését kívánja kihasználni a hazai alapítású MET csoport

Az LNG-importból származó nagykereskedelmi hatás elsősorban a spanyol, a francia, a belga, az olasz és a holland piacokon érvényesül; itt található meg az az infrastruktúra (azaz nagy kikötők), mely az LNG tankerek fogadására és a gáz továbbítására alkalmas.

 

Cseppfolyós földgázzal (LNG = liquified natural gas) bővíti energiakereskedelmi portfólióját a MET International, a társaság nagy lehetőséget lát a globális LNG-szektor bővülésében – tájékoztatta a MET csoport az MTI-t.

A MET International, a MET csoport svájci leányvállalata a piac gyors változásaiból adódó kereskedelmi lehetőségekre épít. Az új terület a középtávú gázimport-igények kiszolgálására összpontosít – közölték, hozzátéve, hogy a MET csoport ugyanakkor a nemzetközi azonnali és határidős LNG-piacon is aktív kíván lenni.

A közlemény szerint az LNG-importból származó nagykereskedelmi hatás elsősorban a spanyol, a francia, a belga, az olasz és a holland piacokon érvényesül. A cseppfolyós földgáz importja egyre nagyobb mértékben befolyásol egyes helyi piacokat, ami közvetetten a MET egész európai gázkereskedelmi tevékenysége szempontjából fontos – hangsúlyozták.

Korábban portálunkon is felhívtuk a figyelmet arra az elemzésre, mely szerint a következő 5 évben 50%-os LNG-kínálatbővülés várható a világban, miközben az európai gáztermelés folyamatosan csökken. Ez 20-40 milliárd köbméternyi keresletet nyithat meg földrészünkön. Ugyanis a cseppfolyós földgáz piacán várhatóan túlkínálat alakul ki, és az új termelőknek meg kell találniuk a korábban biztos felvevőpiacnak tekintett ázsiai országok alternatíváját. Hosszabb távon tehát arra lehet számítani, hogy piacok nyílnak majd meg, és a közlekedésben is elterjedhet az LNG-meghajtás. Az elkövetkező néhány évben azonban csak oda tud menni a gáz, ahol már rendelkezésre áll az infrastruktúra az LNG tankerek fogadására és a gáz fogyasztókhoz való továbbítására. Ezért Európa lesz a szabad LNG szállítmányok elsődleges célpontja – vonja le a következtetést az idézett elemzés.

Az MTI híradása háttér-információként még közli: MET csoportot 2007-ben Magyarországon alapították, ma leányvállalatai révén 10 országban van jelen, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Horvátországban, Magyarországon, Oroszországban, Romániában, Svájcban, Szerbiában, Szlovákiában és Törökországban. Fő tevékenysége a földgáz-kereskedelem, emellett áram- és kőolaj-kereskedelemmel, illetve áramtermeléssel is foglalkozik. A cégcsoport 19 ország gázpiacán kereskedik, 2014-es bevétele megközelítette a négymilliárd eurót. A MET csoport a folyamatos nemzetközi bővüléssel már csaknem 400 munkavállalót foglalkoztat Európában.

Kép: LNG Hub