A menedékkérők több mint harmadát regisztrálták Németországban

A menedékkérők több mint harmadát regisztrálták Németországban

Itt vannak az Eurostat legújabb statisztikái a migrációról: 1,25 millió új menedékkérő érkezett a 2015-ben Európába, több mint kétszerese a 2014. évinek. Ebben az évtizedben bizonyára nem áll le, talán nem is mérséklődik a bevándorlás.

 

Rekordszámú, legalább 1,25 millió új menedékkérő érkezett a tavalyi évben Európába, ez több mint kétszerese a 2014-ben regisztrált számoknak – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által ma közzétett friss jelentésből, melyet az MTI brüsszeli tudósítója ismertet.

A helyzetértékelés szerint az unió huszonnyolc tagállamában 2015-ben 1 255 600 új menedékkérelmet nyújtottak be, míg az azt megelőző évben „csak” 562 680-at.

A legtöbben a polgárháború sújtotta Szíriából érkeztek Európába, a vizsgált időszakban mintegy 363 ezer szíriai állampolgár ért partot a dél-európai országokban. A közel-keleti országot a jelentés szerint Afganisztán (178 200) és Irak (121 500) követi, de sokan érkeztek Koszovóból, Albániából, Pakisztánból és Eritreából is.

Forrás: Eurostat

Forrás: Eurostat

A nemzetközi védelemre vonatkozó kérelmek legtöbbjét, 35 százalékát (441 800) Németországban regisztrálták, ezt követi Magyarország 13,9 százalékkal (174 435) és Svédország 12,4 százalékkal (156 110). A papírok 6,8 százalékát Ausztriában (85 505), 6,6 százalékát Olaszországban (83 245), 5,6 százalékát pedig Franciaországban (70 570) nyújtották be – olvasható az MTI összefoglalójában.

A migráció – határozott intézkedések nélkül – aligha fog megállni a közeljövőben; mint arról mi is beszámoltunk, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) e célból létrehozott munkacsoportjának 2015. októberi jelentése szerint ebben az évtizedben nem áll le, s talán nem is mérséklődik a menekültek Európába áramlása – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) létrehozott munkacsoport.

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a globális környezeti és politikai változások hosszú távra, valószínűleg évtizedekre szóló feladatokat rónak ránk” – mondta a jelentést ismertető akkori sajtótájékoztatón Lovász László, az akadémia elnöke. A kutatók azt valószínűsítik, hogy „a küldő” országok csoportja bővül: az etiópiai, eritreai és szomáliai eredetű bevándorlás már korábban növekedésnek indult, újabban pedig a szubszaharai Afrika nyugati része is megjelent „a küldő” országok között, ahogyan Bangladesből is egyre többen indulnak el.

A bevezető kép forrása: Jewsnews