Dinamikusan nő a „car sharing” üzlet a világban

Dinamikusan nő a „car sharing” üzlet a világban

Hasonlóan működik, mint fővárosunkban a Bubi: városszerte több ponton vehetjük igénybe regisztrációs kártyánkkal az ott elhelyezett bérautókat. Egy tanulmány szerint öt év múlva már 228 ezer autó működik ilyen rendszerben a világon.

 

A Boston Consulting Group tanulmánya szerint 2015-ben világszerte 5,8 millió ember már 86 ezer közösen használt autóval közlekedett, és ez az úgynevezett autómegosztási üzletág (car sharing) összesen 650 millió eurós árbevételt hozott az ezen a piacon jelen lévő szereplőknek – derül ki az Index.hu cikkéből.

Ez nem tévesztendő össze az utazási költségek megosztásával, illetve az Uber révén már megismert rendszerrel, inkább ahhoz hasonlít, ahogyan Budapesten a Bubi kerékpár-kölcsönző rendszere működik: igényeinknek megfelelően bérautót vehetünk igénybe, melyre vagy az erre célra létrehozott telephelyeken (parkolókban) van lehetőség, vagy pedig azon a helyen, ahol az előző felhasználó hagyta.

Európában már számos ilyen szolgáltató működik, többek között a DriveNow, a globális Car2Go, a Flinkster, de több kisebb, egy-egy országra fókuszáló cég is működik – írja az Index. 2015-ben már 490 német városban volt elérhető az autómegosztás, összesen 36 millió potenciális felhasználó vonzáskörzetében. Berlinben például 2900 autós flotta áll rendelkezésre.

A német fővárosban car sharinggel átlagosan 7,5 kilométert közlekednek egy út alkalmával, ami közel 5 euróba kerül. Lényegesen olcsóbb, mint ugyanilyen távon a taxi, amiért 19 eurót kell fizetni, ugyanakkor a szolgáltatás valamivel drágább, mint a saját autó költsége (3,5 euró) és a tömegközlekedés, amely a legkedvezőbb választásnak bizonyul (2,70 euró).

A cikk a BCG tanulmányából azt is kiemeli, hogy 2021-re várhatóan már 35 millióan veszik majd igénybe a szolgáltatást, 4,7 milliárd euróra nőhet a szektor árbevétele, és 228 ezer autó lesz a rendszerben.

Egyébként Budapesten is működik már hasonló szolgáltatás. Mint arra a Totalcar.hu is felhívta a figyelmet, az Avalon kezelésében igénybe vehetünk „carsharinges” autókat. „A carsharing használata egyszerű. Egyszer kell bemutatkozni az irodában, ahol regisztrálunk, onnantól nem kell találkoznunk senkivel, ha minden jól megy. Online lefoglaljuk az autót egy adott időtartamra, és már nyílik is a kártyánkkal. A kulcs a kesztyűtartóban lóg egy csatlakozón, mellette a forgalmi és egy benzinkártya, ha esetleg tankolni kéne. Indulás előtt három kérdést tesz fel a szélvédő bal felső sarkába szerelt dobozka: van-e jogosítványunk, tiszta-e az autó, illetve van-e rajta sérülés” – írta két évvel ezelőtt élményeiről beszámolva a Totalcar szerzője.

A kép forrása: Carsharing.hu