Mikor jön az azonnali átutalás a bankszámláról?

Mikor jön az azonnali átutalás a bankszámláról?

Most átlagosan már egy óra alatt teljesülnek a banki átutalások Magyarországon – ezt tovább rövidíteni már nem érdemes, a következő lépés az azonnali átutalásra képes rendszer kifejlesztése lehet. A világ elindult ebbe az irányba, de évekbe telhet, míg általánossá válik.

 

Tavaly szeptember óta akár már egy óra alatt teljesülhetnek az átutalásaink a magyarországi bankokban, néhány év múlva már azonnali fizetési rendszer is működhet – olvasható a Pénzcentrum.hu cikkében. Mint ismeretes, Magyarországon 2015 szeptemberétől változott meg a banki átutalások jóváírási rendszere, azóta az eddigi 2 óra 5 perc helyett már átlagosan 1 óra alatt teljesülhetnek a napközben kiadott átutalási megbízások. Az átutalási üzemidő másfél órával bővült: már reggel 7:30-tól délután 17 óráig tart, az átutalásokat pedig az eddigi 5 helyett már naponta 10 alkalommal dolgozzák fel. (A jogi szabályozás szerint egyébként a fizető fél bankjának azt kell biztosítania, hogy az elindított utalás 4 órán belül érkezzen meg a másik számlára.) A különböző bankok közötti utalásokhoz azért van szükség bizonyos időre, mert a tranzakciók az úgynevezett központi elszámolóház szerepét betöltő GIRO Zrt. rendszerén is átfutnak. (Bankon belüli utalás esetét természetesen nincs szükség erre.)

Az elszámolási ciklusok további gyarapításának már nem lenne értelme, ezért a következő lépcsőfokot a bankközi utalások elszámolások fejlesztésében az azonnali átutalás bevezetése jelenti majd – írja a cikk szerzője, rámutatva, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már megkezdte egy ilyen azonnali fizetési rendszer bevezetésének vizsgálatát. Ez a változás alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési infrastruktúrák működését és mind a központi infrastruktúrák (MNB, GIRO Zrt.), mind pedig a bankok részéről a valaha volt legkomplexebb pénzforgalmi fejlesztést jelentheti, így bevezetése csak középtávú célként képzelhető el – mondta a Pénzcentrum érdeklődésére válaszolva az MNB.

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a fejlődés elindult az azonnali fizetések irányába. Számos európai országban, például az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban vagy Lengyelországban is működnek már olyan szolgáltatások, amelyek segítségével a kedvezményezett számláján néhány másodpercen belül megjelenik a küldött összeg.

Az azonnali átutalás rendszere alapvetően azt az előnyt nyújthatná a pénzforgalom összes szereplőjének, hogy hamarabb juthatnak a pénzükhöz és ezekből hamarabb indíthatnak újabb tranzakciókat, a gyorsuló pénzforgalom pedig nemzetgazdasági szempontból is kedvező – ismerteti az MNB tájékoztatását a Pénzcentrum.hu. A személyek közötti gyorsabb utalások mellett a kiskereskedelmi vásárlások esetében is alternatíva lehet az új megoldás; akár teljesen új fizetési módszer jöhet a boltok a pénztárainál. A vállalkozások szempontjából pedig lényeges lehet, hogy a fizetéshez kötött teljesítés esetén előbb bonyolódhat le az ügylet.

Az új rendszer ugyanakkor több problémát is felvet: kérdéses például, hogy az új fizetési rendszer bevezetésével a régi megszüntetésére lenne-e szükség, vagy a két rendszer egymás mellett tudna működni. A nemzetközi gyakorlatban jelenleg mindkét megoldásra van példa.

További probléma, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók miként tudják majd biztosítani a hét minden napján, napi 24 órán keresztül az átutalások fedezetét. A jelenleg működő azonnali átutalási rendszerekben ugyanis általában a bankoknak előre el kell helyezniük a fedezetet a jegybanki számláikon az éjszakai és a hétvégi időszakokra várható forgalmukra. Az azonnali átutalási rendszer általánossá válásával a bank részéről nagyon pontos becslésekre lenne szükség, nehogy elfogyjon a pénz például egy hosszú hétvégén – idézi a cikk Bartha Lajos és Kajdi László témába vágó tanulmányát.