Így „eszi meg” az informatika a járműipart

Így „eszi meg” az informatika a járműipart

Minden közlekedés alapja valamilyen felhőalapú mobilitási szolgáltatási platform lesz. A járműtulajdonosokat felváltják a felhasználók, így a gyártás mellett felértékelődik a szolgáltatások jelentősége – jósolja az IBM szakembere.

 

„Software eats everything, vagyis a szoftverek mindent bekebeleznek” – idézte Pongrácz Ferenc, az IBM dél-kelet-európai üzletfejlesztési igazgatója az informatika világában elterjedt mondást az Autopro.hu portálnak adott nyilatkozatában.

A szakember – aki egy időben az IBM teljes hazai részlegét is vezette –  elmondta: az IBM jelenleg úgynevezett cognitive cloud szolgáltatóként pozicionálja magát, amely arra utal, hogy a hagyományos értelemben vett mesterséges intelligencián is túlmutató, a természetes nyelvet megértő, tanulni képes rendszerek hálózatát, az ehhez szükséges infrastruktúrát építik, fejlesztik partnereik számára, mégpedig bárhonnan, bármikor elérhető, felhő alapú megoldásokat kínálva – természetesen az autógyártóknak is.

A jövő mobilitási szolgáltatási platformjának koncepciója az IBM szerint. Forrás: Autopro.hu

A jövő mobilitási szolgáltatási platformjának koncepciója az IBM szerint. Forrás: Autopro.hu

Az IBM közlekedési víziója a mobilitás igényéből indul ki, s azt tekintik „okos megoldásnak”, azaz „okos válasznak” a felmerült igényekre, ami teljesíti a „3i” feltételt: interconnected, intelligent, instrumented, vagyis hálózatba kapcsolt, valamilyen feldolgozási folyamaton alapul, s valamilyen eszköz alkalmazása szükséges hozzá. Ennek megfelelően a szakember szerint a települések szintjén multimodális közlekedési csomópontok kialakulása várható: ahogy ma átszállunk mondjuk metróról villamosra, úgy válthatunk majd a regionális vasút és az elektromos bérautó, illetve további hasonló lehetőségek között. Minden közlekedés alapja pedig valamilyen mobilitási szolgáltatási platform lesz hangsúlyozza Pongrácz Ferenc, hozzátéve: a közlekedés világának digitalizálódásával felértékelődik az IoT (internet of things, azaz „a dolgok internete”) mellett a „big data” témakör jelentősége is, hiszen óriási adathalmaz alapján kell majd kielemezni, előre jelezni például egy baleset, egy forgalmi dugó kialakulásának esélyét. A járműtulajdonosokat felváltják a felhasználók, és így a gyártás mellett, avagy helyett felértékelődik a szolgáltatások jelentősége – jósolja a cikkben az IBM szakembere.

A nyitókép forrása: IBM.com