Tűzoltóknak, katonáknak, de gazdáknak is segítséget nyújtanak a hőkamerás eszközök

Tűzoltóknak, katonáknak, de gazdáknak is segítséget nyújtanak a hőkamerás eszközök

Szélsőséges körülmények között is működőképesek és nem csak szórakoztató szerepük van az egyre szélesebb körben használható technológiai újításoknak.

A hvg.hu még tavaly decemberben számolt be a DJI és a FLIR Systems együttműködéséből született hőkamerával felszerelt drónról, a Caterpillar strapabíró, vízálló mobiltelefonja pedig a héten debütál, ez már beépített hőszenzorral rendelkezik.

„Az új kamerának nemcsak a tüzek oltásánál, hanem a mezőgazdaságban is kulcsszerepe lehet. Míg előbbi esetében a tűz gócpontjának, valamint a vészhelyzetben lévő emberek felderítése a célja, addig utóbbinál a növények egészségi állapotának monitorozására lesz majd alkalmas a repülő szenzor” – írja a drónról a hvg.hu.

Az e heti MWC-n mutatják be a világ első beépített hőkamerával rendelkező mobiltelefont, melyet a Caterpillar fejlesztett és dobott piacra. A telefon messziről felismerhető a Cat telefonoktól már megszokott robosztus alkatáról, azonban ez mit sem csökkent érdemein, hiszen aki ilyet vásárol, annak valószínűleg fontosabb, hogy olyan burkolatot kapott a telefon, mely nehezen törik, rongálódik; fejmagasságból többször is ledobhatjuk betonra, mégsem esik baja, sőt, akár órákig működőképes víz alatt a telefon. De az igazi újítás a beépített hőkamera, mely 15-30 méteres körzetben méri a körülötte elhelyezkedő tárgyak, vagy emberek hőmérsékletét.

A fenti példák is azt az elképzelést támasztják alá, hogy a katonai célokra fejlesztett eszközök egy idő után megjelennek a mindennapokban, illetve kereskedelmi forgalomban, mindenki számára elérhetően. A hőkamerának, hőérzékelőnek is sok hasznát fogják látni a katonai alakulatokon kívül a tűzoltók, mentőegységek, orvosok, nem is szólva fent már említett mezőgazdaságban betöltött szerepről.

 

A kép forrása itt található.