Az olcsóbb energiatárolás új távlatokat nyit a megújulók alkalmazásában

teslapower

Az elkövetkező 15 évben 70 százalékkal csökkenhet az energiatároló rendszerek átlagára, amivel elhárulhat a legnagyobb akadály a megújuló energiaforrások igazán hatékony felhasználása elől.

 

A megújuló energiaforrások alkalmazásának legnagyobb akadálya, hogy termelésük üteme jelentősen eltér a felhasználás ütemezésétől – az előbbi ugyanis nagymértékben a természeti-időjárási viszonyoktól függ (pl. attól, hogy éppen süt-e nap vagy fúj-e a szél), az utóbbi pedig az életvitel sajátosságaitól (akkor világítunk, amikor sötét van, de még nem alszunk, akkor fűtünk, amikor hideg van stb.). A megoldás természetesen az energiatárolás lehet: az adott időszakban megtermelt energiát „el kell tenni” későbbre, a felhasználás kívánt időszakára. Csakhogy épp ez az a technológiai fázis, amire pillanatnyilag meglehetősen drága megoldások állnak csak rendelkezésre.

Mint ifj. Chikán Attila energetikai szakértő írja a blogjában, a Tesla cég által nagy volumenben gyártott Powerwall kisebb modelljeinek árai is 800 ezer forint körül mozognak, a Samsung hasonló termékeié (SDI ESS) még ennél is drágábbak. Bár ezek a berendezések igen ígéretesek, hiszen kapacitásuk már alkalmas egy-egy családi ház energiaellátására, a viszonylag magas ár jelenleg gátat szab tömeges elterjedésüknek. (Holott – tehetjük hozzá – a fejlesztések mellett épp a tömeges elterjedés vihetné lejjebb az áraikat.)

Hasonló rendszereket egyébként az előbb említettek mellett a Mercedes, a New York-i székhelyű Eos és az angol Ambri is fejleszt.

A Citibank elemzése szerint – írja ifj. Chikán Attila – nagyjából 150 és 230 dollár/Kwh szintre – a jelenlegi árfolyamon számolva 43.500-66.700 forintra – kell csökkennie az energiatároló technológiák árának ahhoz, hogy megindulhasson a nagyméretű, mega-gigawattnyi szintű tárolók építése. Szerintük ez 2030-ra fog bekövetkezni, bár úgy számolnak, hogy addigra már mintegy 240 GW tárolókapacitás az emberiség rendelkezésére fog állni, mintegy 400 milliárd dollár értékben.

A cikk idézi a World Energy Council előrejelzését is, mely szerint az elkövetkező 15 évben 70 százalékkal fog csökkenni az energiatároló rendszerek átlagára, így a lakosságiaké is, ami valóban rendkívül biztatóan hangzik.

Kép forrása: Teslamotors.com