Önállóan manőverezik, és 72 km/h-val száguld az új fejlesztésű harci drón

darpadron

Lézeres és hanghullámos letapogatással azonosítja – majd kerüli ki – az útjában álló tárgyakat a DAPRA új drónja, melynek még tesztelik és tökéletesítik a szoftverét ezekben a napokban. Hamarosan azonban élesben is bevethetik harci és mentési feladatokra.

 

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) új automata drónja már 45 mérföldes (azaz 72 km/órás) sebességgel tud repülni – olvasható a Mandiner.hu cikkében. Mint a portál a The Verge weboldalra hivatkozva közli: minidrón az FLA (Fast Lightweight Autonomy) fejlesztési projekt első terméke, és a katasztrófaelhárításban, valamint katonai célokra tervezik a használatát.

A minidrónhoz a több más cég alkatrészét is felhasználták (DJI Flamewheel 450, 3D Robotics Pixhawk), és a legfigyelemreméltóbb tulajdonsága az „automata pilóta” rendszer, mely képes arra, hogy repülés közben azonosítsa az elébe kerülő akadályokat és ki is kerülje azokat. Ehhez lézer- és hanghullámokat is alkalmaz – ezekkel tapogatja le előre a lehetséges repülési útvonalat. (A lézeres letapogató rendszert, a LIDAR-t alkalmazzák az önvezető autóknál is, a hanghullámokon alapuló úgynevezett szonár rendszer elsősorban a tengeri hajók szokásos felszerelése.)

A drónt jelenleg az Otis Air National Guard Base katonai repülőtéren „idomítják”, azaz különféle szimulált bevetéseken tesztelik, s a tapasztalatok alapján javítják a szoftverét. Az év közepén reményeik szerint akár már éles harci cselekményekben is részt vehet a minidrón.

Kép forrása: Darpa.mil