Elakadt a Facebook ingyeninternet-projektje Indiában

indiaintern

Az illetékes indiai hatóság a netsemlegesség megsértésére hivatkozva akadályozta meg a szolgáltatás elindítását, hiszen csak bizonyos válogatott tartalmak lennének elérhetők ennek keretében. Zuckerbergék valószínűleg nem adják fel ilyen könnyen.

 

Megtiltották Indiában, hogy a Facebook ingyenesen elérhetővé tehesse internetes szolgáltatásait – adta hírül a Mandiner.hu  az indiai távközlési hatóságra hivatkozva.

Jelenleg 3 milliárdnyian interneteznek a Földön, még 2 milliárdnak szeretné Mark Zuckerberg a „világháló csodáját” eljuttatni az internet.org kezdeményezés keretében – emlékeztet a cikk. Mint arról portálunkon is beszámoltunk, a kezdeményezés a világ legszegényebb országait vette célba. Már mintegy harminc afrikai, dél-ázsiai és dél-amerikai államban biztosítanak ingyenes internetelérést, és igyekeznek minél gyorsabban bekapcsolni újakat is. A szolgáltatás lényege, hogy a legfontosabb helyi és nemzetközi híroldalakat, időjárás-jelentéseket, az adott országban legnépszerűbb weboldalakat, a Wikipédiát és persze a Facebookot mindenki ingyenesen böngészhesse telefonján, akkor is, ha nincs internet-előfizetése. Első menetben meglévő helyi mobilszolgáltatókon keresztül jutnak el a felhasználókhoz – Indiában is ez volt az elképzelés.

Éppen a különböző tartalmak közötti válogatásra – azaz az úgynevezett netsemlegesség megsértésére – hivatkozva akadályozta meg a szolgáltatás működését az illetékes indiai hatóság. (Itt „Free Basics” szolgáltatása a Facebook közösségi oldal mellett csak egészségügyi, oktatási és álláskeresési oldalakhoz engedett volna hozzáférést, másokhoz nem.)

A Facebookkal már leszerződött Reliance Communications mobilszolgáltató már közzétette az ilyen esetekben szokásos nyilatkozatot: természetesen alávetik magukat a hatósági döntésnek, de még részletesen megvizsgálják, és utána határoznak a továbbiakról. A Mandiner.hu szerzője Mark Zuckerbergtől az – ugyancsak kiszámítható – válaszreakciót is idézi: elkötelezettek a Free Basics mellett, ezért együtt fognak működni a hatóságokkal, hogy továbbra is segítsék az indiai polgárok internetelérését… Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy rájöjjünk: az „együttműködés” ez esetben nyomásgyakorlást jelent. Kérdés tehát hogy mi születik a két óriás – a Facebook és India – egymásnak feszüléséből.

Az ingyenes internet ugyanis – mint arról mi is írtunk – természetesen óriási üzleti lehetőségeket hordoz, ezért próbálkoznak vele a Facebookhoz hasonlóan más gigacégek is. A modell lényege ugyanaz, mint a kényelmes életükkel elégedett malacokról szóló tanmese poénja: „ahol minden ingyen van, ott te vagy az áru”. Vagyis az ingyenes internet fő célja aligha csak a szegények sorsának javítása; inkább a mélyszegénységből kiemelkedő tömegek fogyasztói célcsoportként történő elérése a tét.

Kép forrása: NetworkedIndia.com