Örökéletű adathordozót találtak fel az Egyesült Királyságban

Örökéletű adathordozót találtak fel az Egyesült Királyságban

A Southhamptoni Egyetem kutatói fejlesztették a képen látható apró üveglapot, mely adathordozóként működik. Akár 360 terabájt adatot képes tárolni, a kutatók szerint majd’ 14 milliárd évig.

A napjainkban használt lemezekkel, memóriakártyákkal és más, hasonló feladatot ellátó eszközökkel kapcsolatban felmerül a probléma; egy idő után a rajtuk tárolt adatok elvesznek, megrongálódnak. A most feltalált adattároló ezzel szemben az emberiséget is jóval túléli a tervek szerint, hiszen 1000 celsius fokot is kibír, és az adatok állagmegóvását is biztosítja a szerkezet.

A fejlesztéshez nanotechnológiát használtak, egy apró üveglapot „kezeltek” lézerrel, és ötdimenziós digitális adatnak nevezik a módszert, mert az adat helyzetén kívül annak mérete és iránya is nagy szerepet játszik.

A kis üveglap az adatok archiválásában úttörő lehet: múzeumok, levéltárak, könyvtárak teljes állományát képes megőrizni, sőt túlélheti az emberi fajt. A tudósok már tesztelték a lemezt; a Bibliát, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát és a Magna Carta-t „írták ki” egy-egy üveglapra.

A fejlesztők jelenleg olyan cégeket keresnek, akik segíthetnek eljuttatni a gyártósorra a találmányt, kereskedelmi forgalomban valószínűleg egy ideig még nem kerül.

Dig deeper: http://www.southampton.ac.uk/news/2016/02/5d-data-storage-update.page

Képek forrása: University of Southhampton