A hadviselésben is szerepet kap a megújuló energia

katnapelem

Az üzemanyag-utánpótlás óriási kockázat a katonai műveletekben, az intelligens hálózatok, mobil napelemek és szélenergia alkalmazására  a NATO jelentése is felhívja a figyelmet.

 

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg januárban hozta nyilvánosságra éves jelentését, melyben többek között az is szerepel, hogy a szövetség növeli a megújuló energiaforrások hasznosítására és az energiahatékonyságra szánt fejlesztési kereteket, hiszen ezzel a növelhető a katonák biztonsága a konfliktusövezetekben. A jelentésnek erre az aspektusára a Zöldhullám blog hívja fel a figyelmet, kiemelve, hogy a dokumentum szerint az üzemanyag-utánpótlás jelentős kockázatokkal jár. 2003 és 2007 között legkevesebb 3000 szövetséges katona vesztette életét olyan támadásokban, amelyeket víz- vagy üzemanyagszállító konvojok ellen hajtottak végre Irakban és Afganisztánban. Biztonságosabb alternatíva tehát az intelligens hálózatok, mobil napelemek és szélenergia alkalmazása bizonyos energiaellátási funkciókra, ha a katonák ellenséges terepen teljesítenek szolgálatot.

Egyébként a nemzetállamokon kívül napjainkban a Pentagon vásárolja a világon a legtöbb üzemanyagot; 2016-ban várhatóan 12,9 milliárd dollárt költenek erre – írja a Zöldhullám blog. Az amerikai haditengerészet a közelmúltban jelentette be, hogy a hadihajókhoz bioüzemanyagokat kezdenek alkalmazni – így csökkenthetik a függőségüket az olajpiactól, azaz kevésbé függ a hadsereg működőképessége az olajszállítmányoktól, a kőolajtermelő országoktól.

Kép forrása: popsci.com