Az Alpok a világátlagnál gyorsabban melegszik, rohamosan csökkennek a hóbiztos síterületek

hoember

Szinte teljesen felszámolhatja síturizmust Németországban a klímaváltozás. Ha egy fokot emelkedik a világon az átlaghőmérséklet, az az Alpokban két fokot jelent, ami mintegy 300 méterrel tolja feljebb a hóhatárt.

 

A német kormányzat azzal számol, hogy az ország síterületeinek kilencven százalékát elveszíti a kílmaváltozás miatt – olvasható a Valasz.hu portálon. Miközben a jövőben minden tizedik terület maradhat természetesen hóbiztos a szezonban, a többinek legfeljebb 30 százalékát lehet műhóval mesterségesen életben tartani.

A cikk szerzője felidézi: a Zöldek parlamenti frakciója intézett kérdést az ügyben a kormányzathoz, a választ a Spiegel internetes kiadása ismerteti. Eszerint a síterületek fele már most is csak műhóval üzemeltethető, de a mérések szerint az Alpokban a hőmérséklet igen gyorsan nő: a 19. század óta hozzávetőleg a duplájával, mint a világátlag. Vagyis ha még egy fokot emelkedik a globális hőmérséklet, az vélhetően újabb két fokot jelent az Alpokban, ami mintegy 300 méterrel tolja majd feljebb a hóhatárt.

A Valasz.hu cikke végén ironikus utalást találhatunk arra is, hogy a Németországot elözönlő, melegebb időjáráshoz szokott bevándorlóknak valószínűleg úgysem a síelés a kedvenc sportjuk, a fogyatkozó számú németeknek meg elég lesz a kevesebb sípálya is.