2050-re India népességszámban meghaladja Kínát, Nigéria pedig megközelíti az USA-t

Fotó: wnd.com

Fotó: wnd.com

A Population Referenc Bureau interaktív térképén kontinensekre, országokra bontva megvizsgálhatjuk a lakosság számát, a várható élettartamot, a termékenységi mutatókat. Külön térkép mutatja a 2015-ös, a 2030-ra és a 2050-re előrejelzett adatokat.

 

Az interaktív térképre – mely alább oldalunkon is megtekinthető – a Kitekinto.hu írása hívta fel a figyelmet.

A szerző néhány érdekes adatot és trendet is megemlít. Mint írja a legnagyobb ország 2015-ben is Kína volt, 1,372 milliárd lakossal, második helyen maradt India (1,314 milliárd) és az Amerikai Egyesült Államok (321 millió). Ám az előrejelzések szerint átrendeződés várható a következő évtizedekben: 2050-re 1,660 milliárdos lakosságot jósolnak Indiának, ezzel hátraszorítva a csökkenő népességszámú Kínát (1,366 milliárd).

A termékenységi mutatók tekintetében Nigéria jár élen, ez egyébként a 2050-es prognózis szerint látványos eredménnyel jár majd (a most 7. helyen álló ország a maga 182 milliós lakosságával akkorra 397 milliósra duzzad, az USA utáni helyre kerülve ezzel). A nigériai 7,6-os termékenységi mutatót senki nem közelíti meg, második helyen 6,9-es számmal szerepel Dél-Szudán, majd számos más afrikai ország. A legkisebb termékenységi mutatókban többnyire a nyugati országokat jellemzik: 1,2-vel Bosznia-Hercegovina, Dél-Korea, Portugália, Tajvan, 1,3-mal Spanyolország, Szingapúr, Románia, Lengyelország, Moldovai Köztársaság, Görögország szerepel a listán – olvasható a Kitekinto.hu cikkében.

Maga az interaktív térkép pedig itt látható: