Városnyi méretű naperőmű épül a Szaharában, az első telep már működik is

MTI-fotó

MTI-fotó

Óriási, akár 160 megawatt teljesítményre képes naperőművet adott át a napokban VI. Mohammed marokkói király az ország középső részén, a Szahara-sivatagban található Varzazát város közelében.

 

A naperőmű működését 650 ezer lakos számára biztosít áramot hajnaltól kezdve három órával a napnyugta utánig. A tervek szerint a 2500 hektáron elterülő Núr I., vagyis Fény I-es telep csak az első eleme a világ legnagyobbjának szánt erőműparknak. 2018-ra készülne el a teljes létesítmény, melynek kiterjedése akkora lesz, mint Rabat, az ország fővárosa, és 500 megawattot meghaladó teljesítményével 1,1 millió háztartást láthat el árammal. Az új létesítménnyel több százezer tonnányi széndioxid-kibocsátást spórolhat meg évente az afrikai ország.

A naperőmű építése 2013-ban kezdődött, és több mint 600 millió euróba került. A beruházás közpénz és magánforrások bevonásával, PPP-konstrukcióban valósult meg. A költségekből az Afrikai Fejlesztési Bank, a Marokkói Napenergia-ügynökség, az Európai Unió, valamint több áramszolgáltató is részt vállalt. (Forrás: MTI, portfolio.hu)