Csúcstechnológiákkal turbósított Homo sapiensre lenne szükség egy jövőkutató szerint

Csúcstechnológiákkal turbósított Homo sapiensre lenne szükség egy jövőkutató szerint

Kömlődi Ferenc jövőkutatóval készített interjút a hvg.hu, fontosabb vízióit, elképzeléseit gyűjtöttük össze; virtuális valóságról, mesterséges intelligenciáról,  transzhumán állapotról, nanotechnológiáról, politikai korrektségről és Európa széteséséről.

„Éppen ezért – hogy kiszabaduljunk az új barbarizmus felé húzó spirálból – lenne szükség még több multitaskingra, interaktívabb kifejezési formákra, szerteágazóbb és mélyebb ember-gép együttműködésre, csúcstechnológiákkal turbósított Homo sapiensre. Az emberiséget az MI (mesterséges intelligencia) mentheti meg, ami (aki?), ha körültekintően sáfárkodunk vele, a mi intelligenciánkat is drasztikusan növelheti. Riogatni vele, félni tőle kártékony felelőtlenség, bombasztikus hollywoodi látványelem. Inkább magunktól, saját ostobaságunktól, hatalmi játszmáinktól féljünk!”

kömlődi ferenc

Kömlődi Ferenc jövőkutató. (A kép forrása a hvg.hu.)

„Konszenzus alakult ki, hogy az utóbbi évtizedek új technológiáihoz különböző okok miatt, de elsőként a játék- és a pornóipar szolgáltatta a legtöbb tartalmat. Nem vagyok rajongó, viszont mindig szerettem a pornót: a késő 20. és a 21. század népművészetének tartom. (…) Szép lassan minden szokatlant, a normától eltérőt elutasítunk, pedig a világot a normáktól eltérés, kikezdésük vitte előre, az egész eddigi történelem erről szólt.”

„Az eddigi evolúcióból egyértelműen következik, hogy nem az ember a végpont. A szemünk láttára, a természetesnél nagyságrendekkel gyorsabban játszódik le egy másik, a gépi evolúció. A 20. század végére jutottak el főként az infokommunikációs, és a bioalapú technológiák arra a szintre, hogy valósággá váljon a transzhumanizmus egyik alapvetése: az ember beleszólhat saját evolúciójába. Mentálisan és fizikálisan is „feljavíthatja” magát, történjen ez különféle stimuláló implantátumokkal, szervezetbe juttatott sejtregeneráló nanorobotokkal, tudatserkentőkkel, ember-gép hibridmegoldásokkal. Gilgames óta a halált akarjuk legyőzni. Ezekkel a technológiákkal az életkor drasztikusan meghosszabbítható. Öröklét? Talán egyszer, de mi nem fogjuk megérni. Most majdnem mind rábólintanánk, hogy igen, de vajon nem lenne unalmas? A Földön maradva kezelhetetlen demográfiai problémákhoz vezetne, a világűrbeli kirajzás viszont jó ideig álmodozás. Az azt kivitelező technológiákon kellene gőzerővel dolgozni. (…) A humán állapotból a transzhumán állapotba történő átmenetet támogató jövőtechnológiák marketingelhetők jól: MI, nanotech, biotech, genetika és a szintetikus biológia.”

„A 3D nyomtatás a hagyományos tömeggyártás ellentéte, egyelőre prototípuskészítés mellett személyre szabott egyedi, maximum kisszériás darabok elkészítésére ideális. Mainstreammé akkor válhat, ha a printerek sebessége megfelelő mértékben felgyorsul, ha a leggyakrabban használt két műanyagfajta mellett más nyomtatóanyagok, köztük fémek, kerámiák stb. sokasága terjed el széles körben, ha a speciális, például fémnyomtatók ára a desktop gépekéhez hasonlóan nagyot esik.

Így soknak tűnhet, de a terület annyira pörög, hogy talán csak egy-két év lesz a sokból. Aztán jönnek a magukat printelő printerek és a szintén önszaporodó robotnyomtatók vagy nyomtatórobotok. Elvileg lehetséges lesz saját ruhánk, cipőnk megtervezése, nyomtatása, vagy hogy utazunk valahova, és nem viszünk magunkkal semmit, csak néhány fájlt, a hotel gépén pedig kinyomtatjuk, amire szükségünk van. A maiaknál sokkal gyorsabb printerek kellenek hozzá, de nem aggódom a fejlődés miatt.”

„(…) vezetői tehetetlensége, örökös totojázása és a végsőkig erőltetett politikai korrektség miatt Európa sajnos tényleg halódik. Megöregedett, elveszítette dinamikáját, miközben kicsit sarkítva a csendes-óceáni térség fiatalodik, új dinamizmusokkal telítődik, prosperál.”

„(…) a PC – ami nem más, mint nyelvi fasizmus – nevében ezt nem mondhatod ki, mert rögtön fasiszta, meg mit tudom én még, mi vagy. Mindenkinek ártanak vele, a problémák nem oldódnak meg, csak ideiglenesen az asztal alá söprik őket, ott gyülemlenek, a sok elhallgatástól elmérgesednek a viszonyok, jön egy kataklizmaszerű robbanás, ahonnan lehet, már nincs vagy csak óriási áldozatok árán van visszaút.”

 

A képek forrása a hvg.hu.