Okostelefonnal is lehet majd pénzt felvenni egyes amerikai ATM-ekből, még 2016-ban

atm

Egyes bankautomatákat kártya nélkül is tudják majd használni azok az ügyfelek, akiknek NFC (near field communication) -képes okostelefonjuk van. Az azonosításhoz elég lesz az automatához érinteni a telefont.

 

2016-ban három amerikai bank már biztosan új funkcióval látja el az ATM-jeit. A bankautomatákat kártya nélkül is tudják majd használni azok az ügyfelek, akiknek NFC-képes okostelefonjuk van – olvasható az Origo.hu portál cikkében. Az azonosításhoz elég lesz az automatához érinteni a telefont. Az első továbbfejlesztett ATM-eket várhatóan már február végén kipróbálhatják az ügyfelek egyes amerikai városokban.

Két amerikai bank, a Bank of America és a Wells Fargo is azon dolgozik, hogy alkalmassá tegye az ATM-jeit a mobil pénztárcák kezelésére – írja a szerző a Techcrunch portál értesülésére hivatkozva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknak az ügyfeleknek, akiknek megfelelő okostelefonjuk van, elég lesz a telefont az automatához érinteniük, ha pénzt akarnak kivenni.

A JPMorgan amerikai bank már bejelentette, hogy az ATM-jei 2016 végére képesek lesznek használni az újabb telefonokban már meglévő NFC-funkciót (near field communication, azaz rövid hatótávú kommunikáció) a telefon és így a tulajdonosa azonosítására. A JPMorgan szerint nem akarják leváltani a hagyományos bankkártyákat, csak plusz lehetőséget szeretnének kínálni az ügyfeleiknek.

A Wells Fargo jelenleg az Android Payt támogatja, de a bank ATM-ekért felelős vezetője, Jonathan Velline a Techcrunchnak azt mondta, valószínűleg 2016 folyamán más mobil pénztárcákat is integrálni fognak.

A tervek szerint néhány amerikai városban az ügyfelek már 2016 februárjának végén találkozhatnak a Bank of America NFC-képes ATM-jeivel, év közepén pedig bővítik az érintéses automaták körét – olvasható az Origo portálon.