Rohamosan fejleszti Kína a szélerőmű-kapacitását

(Fotó: Thomas Richter, StockSnap.io)

(Fotó: Thomas Richter, StockSnap.io)

Kína 2016-ra 150 gigawattra tervezi növelni a szél által termelt energia mennyiségét, ami kétszerese az USA-ban működő, és több mint háromszorosa a Németországban üzemelő szélerőművek kapacitásának.

 

Kína energiatermelésében egyre nagyobb részesedésük van a megújuló energiaforrásoknak, köztük a szélerőműveknek. Az Energiagazdasági Intézet (IEEFA) adatai szerint az ázsiai nagyhatalom 2015-ben minden eddiginél nagyobb teljesítményű, 30,5 gigawattos szélerőműparkot telepített, s rohamos ütemben folytatódik további szélturbinák beüzemelése. 2016-ra 150 gigawattra tervezik növelni a szél által termelt energia mennyiségét, ami kétszerese az USA-ban működő (75 GW), és háromszorosa a Németországban üzemelő (45GW) szélerőművek kapacitásának – derül ki az Origo.hu portálon megjelent, Hagara-Nagy Nóra által jegyzett összeállításból.

A cikk szerint egyébként az USA-ban is történtek figyelemre méltó előrelépések: Texas államban tavaly december 20-án dőlt meg egy szélenergia-rekord. Ezen a napon 19 órán keresztül sikerült a szövetségi állam teljes energiaszükségletének 40 százalékát szélenergiából biztosítani. Ekkor – bár csak korlátozott időtartamra – 13,9 gigawattos teljesítményt produkáltak itt a szélturbinák. A Kansas állambeli Sperville-ben pedig 122 szélturbina (összesen 280 megawattos teljesítménnyel) telepítéséről döntött az amerikai Westar Energy. A gigaberuházás várhatóan egész évben tart majd, az érdemi energiatermelés 2017-ben indulhat el.

Németországban az Északi- és a Keleti-tengerre telepítetett szélturbinák 2015-ben már 3000 megawatt energiát termeltek. A szélenergia-szektorban a 2020-ra kitűzött cél 7700 megawatt energia előállítása – olvasható az Origo.hu összeállításában.

A cikk arra is emlékeztet: a szélerőművek térnyerését számos ponton éri kritika, döntően a kiszámíthatatlanság és az igen sokára megtérülő beruházási költségek miatt. A természetvédők tájrombolásnak tartják a szélturbinaparkok látványát, s arra hívják fel a figyelmet, hogy telepítésükkel számos állat élőhelye sérül, madarak fészkelőhelyei szűnnek meg, vagy éppen nekirepülnek a szélkerekeknek. Az szélerőmű-ellenes European Platform Against Windfarms (EPAW) 29 európai ország 956 szervezetét fogja össze, és Németországban saját online platformjuk is van a szélerőművek ellenzőinek.