Divat lett a sok gyerek az amerikai gazdagok körében

(Kép forrása: insing.com, Latest Entertainment News)

(Kép forrása: insing.com, Latest Entertainment News)

A legtehetősebb családok körében jelentősen megnőtt az utóbbi időben a legalább három-négy gyermeket vállalók aránya – állapította meg egy felmérés az Egyesült Államokban. Az USA-ban egyébként összességében is kedvezően alakulnak a demográfiai folyamatok.

 

„New York egyik legdrágább lakókörzetét, a Park Aveneu-t ellepték a gyerekek. Míg 30 éve a gazdagok két gyereknél megálltak, addig mára a ’három lett az új kettő’, de már öt gyerek nevelése sem ritka. Pár éve fel is figyeltek arra, hogy az amerikai háztartások felső 2 százalékában jelentősen megnőtt a 3 vagy 4 gyereket vállalók aránya. Ma pedig az Upper East Side lakói körében a hat gyerek nem azt jelenti, hogy a szülők vallásosak, hanem egyszerűen csak azt, hogy gazdagok” – olvasható a hvg.hu riportjában.

A New York-i leggazdagabbak között alighanem a sok gyerek azért vált divattá, mert ez státuszszimbólum – írja a szerző, az e témakörben megjelent cikkekre, a Business Insider és a New York Post írásaira hivatkozva.

Azaz: a tehetős családok így is mutatják, mennyire vagyonosak, ugyanis az Egyesült Államokban egyes adatok szerint átlagosan 245 ezer dollárba (kb. 68 millió forintba) kerül egy gyerek felnevelése 18 éves korig. Ebben az egyetemi oktatás nincs is benne, ami akár meg is duplázhatja a költségeket. Persze hatalmas különbségek vannak országon belül, a gyereknevelés éppen Manhattanben a legdrágább (540 ezer dollár, azaz 150 millió forint). A gazdagok által kedvelt iskolák Manhattanban évente 40 ezer dollárba is kerülhetnek gyerekenként, így azokban a családokban, ahol hat gyerek van, több millió dollárt költenek a szülők csak az oktatásra.

A sokgyermekes nagycsalád mintáját egyes hírességek is népszerűsítik: a cikk elsőként az Angelina Jolie–Brad Pitt házaspárt említi, hiszen ők hat gyereket nevelnek, ráadásul ebből három örökbefogadott. A leggazdagabbak közül pedig Bill Gatesnek három, az Apple-alapító, már elhunyt Steve Jobsnak négy gyermeke született.

A hvg.hu szerzője szélesebb áttekintésben is ír a vagyonosság és a gyermekvállalás összefüggéseiről, európai és magyarországi példákat is felvillantva.

Ami pedig az Egyesült Államokat illeti: korábban itt is felhívtuk a figyelmet arra, hogy az USA azon kevés fejlett országok közé tartozik, melynek nem kell aggódnia demográfiai trendjei miatt.