Ijesztően pontosan bejönnek a Houellebecq-regény egyes jóslatai

behod

Az erőszakos cselekményeket elhallgató, a bevándorlás lehetséges következményeit bagatellizáló sajtó, a muszlim bevándorlók elől Izraelbe menekülő zsidók – mindezek szerepelnek a tavaly megjelent, magyarul is olvasható francia regényben.

 

Michel Houellebecq természetesen nem jóslatnak szánta Behódolás című regényét  – melyben azt írja le, hogy 2022-ben miképpen jut hatalomra Franciaországban egy muszlim párt, lényegében a francia társadalom többségének közönye, illetve hallgatólagos támogatása mellett –, néhány részletében azonban tagadhatatlanul olyan jelenségeket, eseménysorokat mutat be, melyek napjaink történéseivel kísértetiesen párhuzamba állíthatók.

Borbás Barna, a Válasz.hu újságírója fedezte fel ezeket a párhuzamokat:

 

1. Hatósági titkolózás, elhallgatott hírek

„Köln óta téma, hogy hogyan fordulhat elő egy nyugat-európai országban a nők elleni tömeges erőszak hatósági elhallgatása – vagy legalábbis a hírek visszatartása, titkolózás az elkövetők származásáról. (…) Aztán ott van a svéd eset: a Nyheteridag.se írása szerint a stockholmi Kungsträdgårdenbe rendezett We are Sthlm zenei fesztiválon történt tavaly és tavaly előtt nyári, a kölni botrány miatt nyilvánosságra hozott erőszakot már korábban kitálalta volna egy helyi rendőrségi pszichológus, ám a Dagens Nyheter újságírója lepattintotta, miután kiderült, hogy az elkövetők migránsok. Nos, a Behódolás elején leírt helyzet alapvonásában hasonló: megpróbálják eltitkolni a bevándorlók által kirobbantott utcai erőszakot, mégpedig azért, hogy nehogy a szélsőjobb malmára hajtsák a vizet a híradásokkal” – írja a Válasz.hu szerzője.

 

2. Menekülő francia zsidók

A Behódolás főszereplője, François életében a legnagyobb törés, amikor szeretője, Myriam, a fiatal zsidó lány egyszer csak bejelenti, hogy elhagyja Franciaországot, mert szülei után költözik Izraelbe. Nemcsak ők tesznek így a regényben; Houellebecq valóságos exodusról ír – emlékeztet Borbás Barna, aztán az Index.hu híradását idézi: „Közel 8000 francia zsidó vándorolt ki Franciaországból, és költözött Izraelbe a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, tavaly januári terrorakció után, amire két nappal később egy Hyper Cacher nevű kóser szupermarket elleni támadás tett rá egy lapáttal (itt négy zsidó származású francia állampolgárt lőttek le).”

 

3. A baloldali sajtó Kasszandrát kiált

Houellebecq regényében rengeteget ostorozza a baloldali sajtót, mely mindent elkövet azért, hogy nevetségessé tegye, semlegesítse a tömeges bevándorlás veszélyeire figyelmeztető hangokat, jóslatokat – mutat rá a cikkben az újságíró, elismerve: a baloldali sajtó a valóságban eljutott az „álproblémától” a válság elismeréséig, az „úgysem jönnek terroristák a menekültek között” tézistől az IS-beszivárgás leírásáig.

 

A Válasz.hu oldalon megjelent cikkben pontos idézetek is olvashatók a regényből az elmondottak alátámasztására.

 

Az említett párhuzamokból természetesen nem következik az, hogy a regényben leírtak minden részletükben megvalósulnának; Houellebecq-nek feltehetően nincs misztikus jövendőmondó tehetsége. Valószínűleg csak nyitott szemmel figyelte a világ jelenségeit, majd megpróbálta logikusan végiggondolni a lehetséges következményeket.