Egyre több a túlsúlyos kisgyerek a világban

Kép forrása: thedoctorschannel.com

Kép forrása: thedoctorschannel.com

A túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra emelkedett, és leggyorsabban az alacsony, valamint a közepes jövedelmű országokban élő gyermekeknél növekszik – derül ki a WHO jelentéséből.

 

41 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos vagy elhízott – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2014-ben életre hívott, a gyermekkori elhízás megszűnésért küzdő bizottság záró jelentésében, amely a napokban jelent meg Genfben.

A jelentésben, amelyet a WHO magyarországi irodája juttatott el az MTI-hez, az olvasható, hogy túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt, és leggyorsabban az alacsony, valamint a közepes jövedelmű országokban élő gyermekeknél növekszik.

A túlsúlyos gyermekek aránya az 5 év alattiaknál 1990-től 2014-ig 4,8 százalékról 6,4 százalékra nőtt – olvasható a szervezet jelentésében. Számuk az alsó közepes jövedelmű országokban 7,5 millióról 15,5 millióra nőtt.

Az MTI összefoglalójában az is szerepel: 2014-ben a túlsúlyos és elhízott 5 év alatti gyermekek majdnem fele (48 százalékuk) Ázsiában, egynegyedük Afrikában élt. A túlsúlyos gyermekek száma Afrikában csaknem a kétszeresére nőtt 1990 óta (5,4 millióról 10,3 millióra).

A bizottság egyik vezetője, Sania Nishtar, akit a WHO közleményében idéz, úgy fogalmazott: a túlsúlyosság és elhízás hatással lehet egy gyermek életminőségére, mivel sok akadállyal kell szembenéznie, beleértve fizikai, pszichikai és egészségügyi problémákat is. Az elhízás hatással lehet az iskolázottság szintjére, és ez, valamint annak a valószínűsége, hogy az érintett gyermekek felnőttként is elhízottak maradnak, súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatot jelent nekik, a családjuknak és a társadalomnak is – tette hozzá Sania Nishtar.

Kép forrása: who.int

Kép forrása: who.int

A bizottság jelentésében több ajánlást fogalmaz meg a kormányoknak, egyebek mellett azt, hogy támogassák az egészséges ételek fogyasztását, a kora gyermekkori és iskolás kori egészséges értrendet, segítsék elő, hogy a gyermekek többet mozogjanak, erősítsék meg a fogantatás és a terhesség előtti ellátással kapcsolatos segítségnyújtást, valamint nyújtsanak családi alapú testtömeg-szabályozással kapcsolatos szolgáltatást az elhízott gyermekeknek.