5 dolog, ami 2020-ra elavul, vagy megszűnik – tehát az utolsókat rúgja

5 dolog, ami 2020-ra elavul, vagy megszűnik – tehát az utolsókat rúgja

Ma még nélkülözhetetlennek tűnnek ezek az eszközök, ám helyüket a nem túl távoli jövőben új technológiák, módszerek és megoldások foglalják majd el. A felhő alapú adattárolás, az elektronikus ügyintézés és a még több internetes kapcsolat kora közeleg.

1.       Készpénz, hitelkártya, ATM

Az Egyesült Államokban 2010 és 2012 között 57%-al csökkent a csekk-használat, a vásárlók 94%-a online intézi banki ügyeit (a 35 év alattiak körében), és ezen személyek egy ötöde soha nem töltött még ki csekket, valószínűleg nem is fog ez megváltozni. Az elektronikus fizetés, fizetőeszközök és digitális pénztárca kora közeleg, a készpénz eltűnik, és így a készpénzfelvevő helyek (ATM) is el-eltünedeznek majd.

2.       USB adattárolók, -hordozók

2020-ra a világ népességének 70%-a használ majd okostelefont, és a mobil adatforgalom lefedettsége a felhasználók 90%-ára kiterjed majd. Így az egyre népszerűbb felhő-alapú adattárolás (iCloud, Google Docs, Dropbox, stb.) okán egyáltalán nem lesz szükség fizikai adathordozókra, lassan korlátlan tárhelyszolgáltatásokat vehetünk igénybe rendkívül olcsón, vagy akár ingyenesen. A mobilkészülékek tárhelye is évek óta növekszik, a jelenlegi trendeknek megfelelően ez a következő években sem lesz másképp.

3.       Jelszavak, belépési kulcsok

Egy átlagos ember 19 jelszóval védett fórumot, felületet használ, ennyi kódot meg is kell tehát jegyezni, így nem meglepő, hogy ennek a 19 jelszónak a fele gyenge, könnyen feltörhető. Sőt, ha erős, jól kombinált kódokat használunk, azok sem teljesen biztonságosak.

A jövőben az ujjlenyomat, a hang- és arcfelismerő rendszereken keresztüli belépés lesz az általános, ezek váltják majd az első kutyánk nevét, házassági évforduló vagy születési dátumot, mint jelszavakat. Ezeknek bizonyára szintén lesz biztonsági kockázata, de a számokból, betűkből és írásjelekből álló jelszavak megszűnnek létezni.

4.       Távirányítók

Technikai felszereltségtől és berendezésektől függően különböző számú távirányító lehet egy háztartásban, jellemzően 3-6 darab akad mindenkinél, és ez több gondot okoz, mint amennyit megold. A Strategy Analytics előrejelzése alapján az IoT (Internet of things) elterjedésével kb. 17 milliárd eszköz fog kapcsolódni az internethez 2020-ra, ezáltal feleslegessé téve a távirányítókat, okostelefonoknak átadva szerepüket, hiszen a mobileszközök megfelelnek ennek a célnak.

5.       Papír alapú ügyintézés

A papír alapú szerződések, aláírások, a nyomtatás, fénymásolás, fax szintén a digitális világ áldozataivá válhatnak. A jövőben ezek a még papír-alapú megállapodások, szerződések, illetve ezek kezelése (felek közti egyeztetések, ezek elfogadása, aláírása) szintén a fent már említett felhőben történhet, ezáltal csökkentve az ezekkel járó költségeket, de növelve a hatékonyságot. Sőt, mint az arsboni.hu is megírta, az ‘elektronikus perek’ ideje sincs már messze, a beadványok, fizetési meghagyások, stb. kezelése is automatizált, elektronikus rendszerre lesznek bízva

Az ingatlan és pénzügyi szolgáltatások, a biztosítások kezelése, az egészségügyi ellátással összefüggő, a kormányzati, vagy közigazgatási procedúrák is ilyen felhőalapú rendszerben lesznek kezelve, ezáltal a végfelhasználói, illetve az ügyfelek igényeit (pl. gyorsaság, költségek minimalizálása) is mind jobban kielégítve.

 

(A kép forrása itt található.)