Harci repülőgépek helyett drónrajokkal támadnak: olcsóbbak és kevésbé sebezhetők

(A kép csak illusztráció)

(A kép csak illusztráció)

Egy technikai fejlesztés általában annál gyorsabban révbe ér, minél jobban fel lehet használni háborús célokra. Most épp a drónokat tanítja az amerikai haditengerészet csoportos műveletekre – ideje gondolkodni a polgári alkalmazás lehetőségein is.

 

Ahogyan a madárrajokban közösen repülő állatok, vagy éppen a városi forgalomban részt vevő autósok is olyan önszerveződő rendszert alkotnak, melynek működése túlmutat az egyes résztvevők döntésein, úgy a gépek is megtaníthatók hasonlóan összehangolt, csoportos működésre. Mint a Mandiner.hu cikkében olvasható, 2016 nyarán az amerikai haditengerészet (US Navy) a LOCUST (azaz „sáska”) program keretében éppen ezt teszteli majd: harminc egyéni – eredetileg felderítésre fejlesztett – berendezésből álló drónraj viselkedését tanulmányozzák az óceán fölött.

A kísérletnek természetesen elsősorban haditechnikai jelentősége van: a rendkívül drága hadirepülőgépek feladatait végeztetnék el sokkal olcsóbb – s így részben akár feláldozható – drónok tömegével.

A rendszer egyedei, a drónok ismerik egymás mozgását, így képesek egységesen cselekedni, anélkül, hogy valaki egyenként szabályozná a mozgásukat. Természetesen egy távoli operátor irányító munkájára így is szükség van: ő tűzi ki a raj feladatait, vagy például ő utasíthat egy (vagy több) drónt arra, hogy hagyja el a rajt, végezzen önálló felderítést vagy indítson támadást, aztán csatlakozzon újra a rajhoz.

„A raj egységként működik. Küldetést kell kiviteleznie, amit az sem zavar meg, ha kiveszünk belőle egy drónt, mert képes újrakonfigurálni magát, és a többiek a cél érdekében maguktól változtatnak a viselkedésükön” – idézi a Mandiner.hu cikke Stephen Cramptont, az angol Swarm Systems ügyvezető igazgatóját.

Ez persze azt is jelenti, hogy egy drónrajt sokkal védettebb a támadások ellen: ha egy repülőgépet találat ér, valószínűleg végképp elveszíti harci értékét, míg ha a rajból néhány drónt kilőnek, z épségben maradtak folytathatják a műveletet.

S ahogy lenni szokott, a haditechnikai fejlesztések eredményei előbb-utóbb a polgári világban is megjelennek; alighanem máris sokan gondolkoznak azon, hogy a drónrajokat miféle békés célokra lehetne hasznosítani.