Évről évre csökken az eladott PC-k száma, 2011 óta tart a piac zsugorodása

pccsokken

Sokan inkább mobileszközök, okostelefonok vásárlására költenek, nem a számítógépük korszerűbbre cserélésére. A három piacvezető PC-forgalmazó közös kampánya talán fékezi a folyamatot, de megfordítani aligha tudja.

 

Tovább folytatódott a személyi számítógépek piacának zsugorodása: az elemzők szerint 8-11 százalékkal csökkent tavaly az eladott PC-k száma. 2015 utolsó negyedévében a világon kevesebb, mint 300 millió gépet adtak el, ami a 2008-as szintnek felel meg.

A hvg.hu is közli a Statista grafikonját, melyen látható, hogy az eladások száma a 2011-es csúcs után folyamatosan csökken:

Infographic: Global PC Sales Fall to Eight-Year Low  | Statista

A visszaesés legnagyobb forgalmazókat – a piacvezető Lenovo, HP, Dell hármas – helyzetét rövid távon valószínűleg nem fogja megrengetni, de a második vonalban számon tartott nagy cégek – mint az Acer, az Asus és a Toshiba – pozíciója jelentős jelentős veszélybe kerülhet már néhány éven belül; kérdéses, hogy az évtized végéig talpon tudnak-e maradni.

A csökkenő trendet látva a három legnagyobb gyártó –az Intellel karöltve – közös marketingkampányt indított 2015 őszén – adta hírül a Computerworld. Sajtóértesülések szerint 70 millió dolláros költségvetéssel indult a hat hetes „PC Does What?” kampány, melynek középpontjában az az üzenet állt: a 4-6 évvel ezelőtt vásárolt PC-k tulajdonosainak fogalmuk sincs arról, hogy mire képes egy mai számítógép. Az elavult gépek használói kénytelenek lemondani azokról az előnyökről és fejlett szolgáltatásokról, amelyeket a legújabb számítógépek esetében élvezhetnének – sugallta a kampány.

Kérdés, hogy mennyire lehet helytálló ez az érvelés, ugyanis sokan, akiknek ezekre a fejlett szolgáltatásokra van szükségük, feltehetően inkább mobil eszközöket, okostelefonokat vásárolnak, és mivel egyre kevesebbet használják számítógépüket, nemigen akarnak költeni annak cseréjére.

A trendet a hvg.hu cikke szerint valószínűleg az is erősítette, hogy a Microsoft ingyenesen tette elérhetővé a Windows 10-et a 7-est és 8-ast használóknak, így sokan új gép vásárlása helyett csak az új operációs rendszerre váltottak.