Nagy fordulatot hozhat, ha a befektetők kezdik „büntetni” a környezetszennyező technológiákat

Kép: Sciency Thoughts blog

Kép: Sciency Thoughts blog

Egyre határozottabb jelei vannak, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer hajlandó a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok figyelembe vételére. A fosszilis energiaforrásokhoz köthető projektekből például már elindult bizonyos tőkekivonás.

 

A háttérben zajlik a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakítása a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok mentén, a magán- és az állami szférában egyaránt – állítja ifj. Chikán Attila. A befektetési és energetikai szakember blogjában felhívja a figyelmet: állami és magánbefektetők is igyekeznek kivonni pénzüket a fosszilis energiaforrásokhoz köthető projektekből.

Norvégia állami tőkealapjai például máris elkezdte a pénzkivonást e befektetésekből, Franciaország pedig bevezette a kötelező klímaügyi beszámolások követelményrendszerét az intézményi befektetők számára. Emellett a svéd kormány is olyan programcsomag bevezetését tervezi, amely a fenntarthatósághoz kapcsolódó, az eddiginél szélesebb körű és alaposabb befektetői tájékoztatást célozza meg, illetve előírja, hogy a hatóságoknak és cégeknek milyen klímakockázatokkal kell foglalkozniuk. A Dél-Afrikai Köztársaságban például már a tőzsdei bevezetés egyik feltétele a fenntartható fejlődési program megléte, míg Brazíliában a banki szabályozások előírják, hogy a környezeti kockázatokat is figyelembe kell venni a számviteli rendszerek kialakítása során.

A magánszférában is elindult a folyamat: az Allianz például már nem fektet olyan cégbe, amelynek árbevétele 30 százalék feletti arányban a szénbányászathoz köthető, illetve amely energiafogyasztását minimum 30 százalékban fosszilis energiaforrásokból fedezi – ez így összesen mintegy 4 milliárd eurónyi befektetésüket érint. A cég befektetési igazgatója úgy nyilatkozott: túl kockázatosnak tartják a szénalapú beruházásokat és nem látják, hogy azok miként térülnének meg.

Persze még csak egy folyamat elejénél vagyunk, de ha ez így folytatódik és a pénzügyi rendszer az évek alatt átáll a fenntarthatósági szempontok szigorúbb követésére és a klímavédelem komolyan vételére, azt mindenki érzékelni fogja – hangsúlyozza ifj. Chikán Attila.