Tíz év alatt fel lehetne számolni a Csendes-óceánon sodródó hatalmas szemétszigetek felét

Kép: theoceancleanup.com

Kép: theoceancleanup.com

2016 nyarán Hollandiában tesztelik, majd Japán és Dél-Korea között vetnék be először élesben az eszközt. A V alakban felállított berendezést az áramlatok útjába állítják, így szűri ki a műanyag hulladékot.

 

Évente körülbelül 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba, mely elsősorban 5 fő tengeráramlat mentén, ezen belül is elsősorban a nagy csendes-óceáni szemétszigetben csoportosul. Boyan Slat, az Ocean Cleanup nevű szervezet fiatal alapítója erre a problémára talált megoldást néhány éve, és ötlete, úgy tűnik, megvalósul. Mint arról az Ecolounge.hu oldal is hírt adott, 2016-ban szeretnék üzembe helyezni a világ első olyan szerkezetét, mely passzívan tisztítaná meg az óceánokat a műanyagszeméttől.

Az első szerkezetet a Japán és Dél-Korea között található sziget, Tsushima partjainál helyezik el, ahol az évente egy főre jutó szemét mennyisége, mely az óceánban köt ki, körülbelül egy köbméter. A sziget mellett haladó áramlatok évente összesen körülbelül 30 ezer köbméter szemetet sodornak a partra, amit eddig kézzel gyűjtöttek.

Az első, 2000 méter hosszú eszközt idén szeretnék felszerelni, legalább két évig működne, és még azelőtt begyűjti a szemetet, hogy az elérné a sziget partjait. Később akár az anyagok újrahasznosítása is lehetővé válhat. Előbb még azonban Hollandiában tesztelik a szemétszűrőt, és az Északi-tengeren terveznek felhúzni egy 100 méteres falat 2016 nyarán nyáron. Ez lesz az első alkalom, hogy nyílt vizen is tesztelik az építményt, miután laboratóriumban már kipróbálták.

Kép: theoceancleanup.com

Kép: theoceancleanup.com

A tengerfenékhez rögzített úszó tömbök V-alakban elhelyezkedve felfogják az áramlatok által arra sodort szemetet, mélyebben pedig szűrőbe akadnak bele a hulladékdarabok. A csapdába ejtett műanyag egy csatornán keresztül a szerkezet közepére vándorol, ahol a partra szállításig tárolják.

Ha a megoldás beválik, még több ilyen eszköz telepítésével öt éven belül egy 100 kilométer hosszú rendszer akár a Hawaii és Kalifornia között található Csendes-óceáni szemétsziget felét felszámolhatná 10 év alatt – olvasható az Ecolounge.hu oldalon.