Minden autó lehetne kis meteorológiai állomás: új távlatok az előrejelzésben

idojaras

A gépkocsik által szolgáltatott adatok olyan pontossággal feltérképezhetnék a helyi mikroklímát, hogy felhasználásukkal a ma ismerteknél sokkal hatékonyabb időjárási prognózisokat lehetne készíteni.

 

Amennyiben a „dolgok internete” (Internet of Things, azaz IoT) elterjedése eléri azt a szintet, hogy az úton lévő autók az időjárásra vonatkozó információkat továbbítsanak egy központi adatbázisba, rendkívüli módon megnőhetne az időjárás-előrejelzések pontossága, hatékonysága – derül ki a Computerword írásából, melyet a Mandiner.hu is ismertet.

Az IoT érzékelők például hőmérsékletet, nyomást, páratartalmat, fényviszonyokat monitorozhatnak, azaz olyan mértékben feltérképezhetik az aktuális helyi mikroklímát, amire korábban nem volt lehetőség. Ha a járművek által gyűjtött adatok hozzáadódnak például a mezőgazdasági célú figyelőállomások, valamint az állami és privát források időjárási adataihoz, akkor ezek segítségével – és természetesen az e célra kifejlesztett megfelelő számítási modellekkel – minden korábbinál pontosabb óránkénti előrejelzéseket lehetne készíteni.

Mindennek akár életmentő és baleseteket megelőző szerepe is lehet: a rendszerek figyelmeztethetik a vezetőket a szélsőséges időjárási viszonyok, például tornádók közeledtére.