Nagyot csökkenhet a repülőgépek fogyasztása, tovább nőhet a légiközlekedés nyereségessége

Fotó: Robert De Bock, stocksnap.io

Fotó: Robert De Bock, stocksnap.io

A NASA legújabb kutatási eredményeinek köszönhető új technológiákkal 2025 és 2050 között a mainak a felére csökkenthető a repülőgépek kerozinfogyasztása, 75 százalékkal mérséklődhet a károsanyag-kibocsátás és nyolcadára a zajszennyezés.

 

Az USA Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala közölte a honlapján: ha a 2009 óta fejlesztett új technológiák beszivárognak a légiközlekedésbe, akkor a modelljeik szerint ezek 225 milliárd dollár megtakarítást eredményezhetnek az üzemelési költségekben 2025 és 2050 között – írja összefoglalójában az MTI.

A hivatalban a törzsek, a hajtóművek technológiai fejlesztési lehetőségeit, valamint a jármű rendszereinek integrálását vizsgálták. A kutatások kiderítették, hogy a jelenleginél kisebb vezérsíkokkal is biztonságos repülőgépeket lehet gyártani, és ezzel csökkenthető a súly és a légellenállás.

Emellett új eljárást dolgoztak ki nagyobb méretű könnyített kompozit anyagok összeillesztésére, amelyek ellenállnak a sérülésnek, és ezek felhasználásával 20 százalékkal könnyebbek lehetnek a repülőgépek. Kifejlesztettek egy olyan szárnytechnológiát is, amelynek segítségével a fékszárnyak között kiengedés után nincsenek rések, ezzel tovább csökkenthető a zaj, illetve a légellenállás.

Továbbá a General Electric-kel és a Pratt & Whitney-vel együttműködve egy, a jelenleginél 2,5-15 százalékkal kevesebb kerozint használó hajtóművet is sikerült kifejleszteni – írja a NASA-jelentést ismertetve az MTI.

Ha az említett fejlesztések valóban beépülnek a mindennapi gyártásba, azzal a későbbiekben bizonyára még gazdaságosabbá válna a – szó átvitt értelmében is – szárnyaló légiközlekedési iparág. Mint korábban hírül adtuk, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint tovább nőhet a légiközlekedési piacon az árrés és a jövedelmezőség 2016-ban is, a folyamatosan bővülő kereslet és az alacsony kerozinárak miatt. A világ légitársaságainak összesített árbevétele és nyeresége is dollármilliárdokkal nőhet idén.