Óriáscégek versengenek egymással, hogy ingyen adhassanak internetet

loon2

Kép forrása: google.com/loon

A Google léggömbök százaival, a Facebook a mobilszolgáltatókon keresztül, mások műholdak felhasznásával kívánják megoldani a – lehetőleg a Föld minden lakott vidékére kiterjedő – ingyenes internetszolgáltatást. Természetesen nem pusztán emberbaráti megfontolásokból.

 

Google: Project Loon

A Google szakemberei szerint minden adott ahhoz, hogy jövőre elindítsák a Loon projektet. Ennek lényege, hogy léggömbök segítségével sugároznának ingyen internetet az egész világ számára – adta hírül a hvg.hu. A cégnek néhány hete három indonéziai mobilszolgáltatóval is sikerült megegyeznie, így a léggömböket ott vetik majd be elsőként.

Várhatóan 10 Mbit/sec sebességű lesz a szolgáltatás. A léggömbök egyhuzamban már akár több mint 100 napot is kibírnak a levegőben. Várhatóan körülbelül 300 ilyen eszközre volna szükség, ahhoz, hogy a projekt beinduljon, és egységes gyűrűt alkossanak a Föld körül. A léggömböket irányító szoftvert úgy fejlesztették ki, hogy magasabbra vagy alacsonyabbra repülve, a széljárást kihasználva maradjon a levegőben, ha pedig egy hatótávolságon kívülre sodródna, egy másik tudjon a helyébe lépni.

 

Facebook: internet.org

Arról már mi is írtunk, hogy a Facebook-tulajdonos Mark Zuckerberg is indított hasonló kezdeményezést: az Internet.org projekt a világ legszegényebb országait vette célba. Már mintegy harminc afrikai, dél-ázsiai és dél-amerikai államban biztosítanak ingyenes internetelérést, és igyekeznek minél gyorsabban bekapcsolni újakat is: úgy tervezték, még 2015-ben száz országba viszik el a szolgáltatást, melyet végül az egész világra ki szeretnének terjeszteni. A szolgáltatás lényege, hogy a legfontosabb helyi és nemzetközi híroldalakat, időjárás-jelentéseket, az adott országban legnépszerűbb weboldalakat, a Wikipédiát és persze a Facebookot mindenki ingyenesen böngészhesse telefonján, akkor is, ha nincs internet-előfizetése.

Első menetben meglévő helyi mobilszolgáltatókon keresztül jutnak el a felhasználókhoz (Indiában is ez a modell jelenleg), de cég együttműködési megállapodást kötött a az Eutelsattal is, hogy Amos-6 típusú műholdakkal biztosítsák az internet.org elérését Afrika déli területein 2016 második felétől.

 

OneWeb

Greg Wyler – a Google korábbi vezető munkatársa – alapította a OneWeb céget, mely (ugyancsak a hvg.hu korábbi híradása szerint) Richard Branson milliárdos cégével működik együtt. Mint bejelentették, a Virgin Galactic rakétája, a LauncherOne első körben 648 internetes műholdat juttat a világűrbe, hogy főként az elmaradott országok és területek számára internetet biztosítson. Hosszabb távon 2400 műhold üzembe helyezését szeretnék elérni, amelyek a tervek szerint minimum 50 Mbit-es internetet biztosítanak – ilyen mennyiségben már alighanem mindenkinek a világon.

 

Elon Musk tervei

A fentieken kívül arról is megjelentek hírek, hogy Elon Musk (a Tesla-főnök) is foglalkozik a műholdakról történő ingyenes internetszolgáltatás ötletével; egy időben épp Greg Wylerrel készültek közös projektre. Ez utóbbi szakember ugyan – mint fent említettük – más utat választott, de ez nem jelenti azt, hogy Musk letett volna (a becslések szerint mintegy egymilliárd dollár befektetést igénylő) tervéről.

 

A nagy kérdés persze az, hogy miért – és miért éppen most – látnak üzleti fantáziát az ingyenes szolgáltatásban ezek a tőkeerős multinacionális cégek. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy ezek a kezdeményezések nem függetlenek attól a trendtől, hogy a fejlődő országokban jelentős tömegek emelkednek ki a mélyszegénységből, azaz fokozatosan piaci tényezőkké, fogyasztói célcsoportokká válnak. Az ő egyszerű és hatékony elérésüket szolgálhatja, ha internet-felhasználóvá sikerül tenni őket.