A titkosszolgálatok kiterjesztik az ellenőrzést az internetről az egyes eszközökre is

netbizt

„El tudom képzelni, hogy az elkövetkező években egyre több és látványosabb internetes terrorakcióval fogunk találkozni” – mondja a The Dark Net című könyv szerzője.

 

Hozzá kell szoknunk az internetes terrorhoz – állítja Jamie Bartlett brit radikalizmuskutató, a Demos Intézet munkatársa, a The Dark Net című könyv szerzője a Mandiner.hu-nak adott interjúban.

A titkosszolgálatok adatgyűjtése igenis alkalmas lehet a terrorizmus elleni harcra – állítja a szakértő –, ugyanis az adatok tanulmányozásával „a specialisták megpróbálják megérteni a terroristák által használt szisztémát. Rendszerük feltérképezésével igyekeznek előre jelezni a támadások valószínűsíthető helyét és idejét, hogy meghiúsíthassák az akciókat. Továbbá segítségükkel nyomon követik a merénylők eszközeinek, szándékainak változását. Ehhez hatalmas segítséget nyújt az összegyűjtött információtömeg. Tehát a rendszert nem egyének elfogására, hanem a terrorizmus mélyebb megértésére fejlesztették ki.”

Bartlett elismeri, hogy mindezzel adott esetben sérülhet a civilek magánélethez való joga, ugyanakkor nőhet az általános biztonság szintje. „A nyilvánosságnak kell eldöntenie, nagyobb biztonságban érzi-e magát az adatok ellenőrzése által vagy sem, ki van-e békülve a jelen helyzettel vagy nincs” – mondja az interjúban, később hozzátéve: „Újra kell tehát írnunk a törvényeket, amelyekben szabályok közé szorítjuk a digitális megfigyelést, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, mi az, amit megtehetnek a hatóságok.”

Emellett annak is megvan a kockázata, hogy a terrorszervezetek nem „csak” kommunikációra használják majd az internetet, hanem a virtuális térben is támadni fognak. „Sajnos el tudom képzelni, hogy az elkövetkező években egyre több és látványosabb internetes terrorakcióval fogunk találkozni” – mondja a kutató a Mandiner kérdésére. – „A titkosszolgálatok eszköztára meg fog változni. Új módszerekkel szerzik majd meg a szükséges információt. Úgy gondolom, sokkal inkább az egyes eszközöket fogják célzottan meghekkelni, mint az online hálózatot, hogy kiderítsék, ki kivel és miről beszél. Ugyanakkor nem hiszem, hogy meg tudjuk állítani az internetes terrort. Inkább hozzá kell szoknunk. Ha élvezni akarjuk az internet adta előnyöket, akkor el kell fogadnunk annak sötét oldalát is” – véli Jamie Bartlett.

(Kép forrása: Patrick George /Getty Images)