Lassul az okostelefon-eladások növekedése, egyre inkább telítődik a piac

oktel

Már Kínában is jórészt a meglévő készülékeiket cserélik, új ügyfeleket főként a feltörekvő régiókban és olcsóbb modellekkel lehet elérni, elsősorban Közel-Keleten és Afrikában.

 

Lelassult a növekedés az okostelefonok világpiacán, erre az évre már csak 9,8 százalékos bővülés várható a szállított darabszámot tekintve – áll az IDC amerikai piacelemző cég legfrissebb jelentésében, melyet a magyaridok.hu portál ismertet. 

Ez a növekedési ütem még mindig jelentős, ám jelentős visszaesés 2014-ben elkönyvelt 27,5 százalékos gyarapodáshoz képest. Az IDC augusztusban még úgy gondolta, hogy 10,4 százalékkal nő a globális piac, májusban pedig még 11,3 százalékos emelkedéssel számolt. A legutóbbi módosítás szerint 2015-ben összesen 1,43 milliárd okostelefont küldenek a gyártók a boltokba.

Az IDC előjelzése szerint a piac lassulása nem áll meg a közeljövőben sem, sőt erősödik a következő öt évben. A világpiaci forgalom legfőbb mozgatóereje továbbra is a gazdaságilag feltörekvő régiók alacsony árszintű modellek iránti kereslete lesz – kommentálta a tanulmány megállapításait Ryan Reith, az IDC mobiltelefon-piaci kutatásainak a vezetője. A legnagyobb okostelefon-piacon, Kínában egyre inkább a készülékek cseréje határozza meg a keresletet, így a növekedés az idén már csak „alacsony, egyszámjegyű százalékos” lesz. A legnagyobb növekedés a készülékértékesítésekben a Közel-Keleten és Afrikában történt az idén, csaknem ötvenszázalékos. A térség ezzel lekörözte az eddigi leglendületesebb piacokat, Indiát és Indonéziát is – írja a kutatás eredményeit ismertetve a magyaridok.hu.

(Fotó: Amgoo.com)