Többet vagy kevesebbet szülnek a dolgozó nők?

dolgozonok

A kérdésre megadja a választ egy tanulmány, mely az egyes európai országok termékenységi és foglalkoztatási adatait vetette össze. Van közöttük összefüggés, még ha nem is olyan, mint amilyet esetleg elsőre gondolnánk.

 

„Ha megnézzük, hogy a nyugati világban hol a legmagasabb a termékenységi ráta, az élmezőnyben azokat az országokat látjuk, ahol magas a munkát vállaló nők aránya is egyben. Sarkítva akár azt is mondhatnánk, hogy ott szülnek a lányok sok unokát apáiknak, ahol a női princípiumnak a munkavállalás is a részét képezi” – írta a napokban a Válasz.hu publicistája, utalva az utóbbi idők bizonyos hazai nyilatkozatai nyomán kialakult közéleti vitákra.

Mint a szerző hozzáteszi, ugyanakkor nem mindegy, hogy az anyák esetében teljes munkaidős, vagy részmunkaidős állásról van szó: a kutatások szerint ugyanis az előbbiek magasabb aránya inkább rontja, az utóbbiak magasabb aránya viszont inkább javítja a termékenységi rátát.

A hivatkozott kutatás a lisszaboni egyetem szociológiai intézetében 2012-ben készült, a Fertility, Full-time and Part-time Female Employment in Europe címet viseli (és itt teljes egészében angol nyelven elolvasható.)

Mint a tanulmányból kiollózott alábbi grafikonokon jól látható: azokban az európai társadalmakban magasabb (de az önreprodukcióhoz egyébként még így sem elégséges) a termékenységi ráta, amelyekben kevesebb nő dolgozik teljes munkaidőben, és ahol több nő dolgozik részmunkaidőben.

figure2

figure3

Mint látható, Magyarország a legrosszabb mutatókkal rendelkező országok között található, mind a részmunkaidőben dolgozó nők, mind a termékenységi ráta tekintetében.

(Kép forrása: The Business Woman Media)