Szigorítják a belépést a francia templomokba a terrorkészültség miatt

notre

Bernard Cazeneuve belügyminiszter többek közt azt javasolja: a nagyáruházakhoz és kulturális létesítményekhez hasonlóan a templomok kapujában is őrök vetessék le a belépők kabátját.

 

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a biztonsági intézkedések megerősítését kérte a templomok bejáratainál a karácsonyi misék idejére, miután a november 13-i 130 áldozattal járó párizsi merényleteket követően továbbra is a legmagasabb szintű a terrorkészültség Franciaországban – adta hírül az MTI. A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy „jelenleg nincsenek konkrét fenyegetések a templomokkal szemben”.

A plébániákhoz, valamint a helyi rendőri és csendőri vezetőkhöz és a prefektusokhoz intézett december 18-i levelében a belügyminiszter a biztonsági intézkedések megerősítését kéri december 24 és 25-én a templom környékén.

Hasonló ajánlást tett a belügyminiszter egy áprilisban meghiúsított, templomok ellen tervezett merényletkísérletet követően, valamint az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnep előtt.

Áprilisban egy 24 éves algériai informatikushallgató tervezett a párizsi régióban egy vagy több templom ellen támadást, de annak végrehajtása előtt őrizetbe vették.

Bernard Cazeneuve azt javasolta, hogy a nagyáruházak, múzeumok, színházak és más kulturális létesítmények beléptetéséhez hasonlóan a templomok kapujában is az őrök vetessék le mindenkivel a kabátját. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a dzsihadista merényletek után is fokozott fenyegetettségnek kitett Franciaországban egy templom ellen irányuló támadásnak „jelképes ereje” lenne. Ezért a belügyi tárca vezetője azt kéri, hogy korlátozzák a bejutási lehetőségek számát a templomokba, és „szenteljenek kitüntetett figyelmet a felügyelet nélküli csomagoknak, táskáknak”. Arra is emlékeztetett a belügyminiszter, hogy minden szokatlan viselkedésről értesíteni kell a rendőri szerveket.

Az MTI híradása emlékeztet: Franciaországban 13 ezer katolikus egyházkerületben 45 ezer templom, valamint 4 ezer protestáns templom működik, ez utóbbiak közül 2600 evangélikus. A 17 áldozatot követelő januári párizsi merényletek óta 178 kiemelt katolikus intézmény élvez fokozott védelmet.

(A képen a párizsi Notre Dame részlete, forrás: Travel Times Mag)