Kiváló évek következnek az európai építőiparban, a bevándorlás is gerjeszti a lakáspiacot

epitoip

Ritka jelenség, de most bekövetkezik: a természeténél fogva ciklikus jellegű építési tevékenység az összes Euroconstruct-tagországban növekedési fázisban lesz a következő három évben.

 

A nyugat-európai országok, elsősorban Németország, Hollandia és a négy skandináv ország lakásépítésének legjelentősebb befolyásoló tényezője a migráció, mely nemcsak az új építésre lesz nagy hatással, de várható, hogy a bérlakásokra és a lakásvásárlásokra is – hangzott el a budapesti Euroconstruct Konferencián, melyről a Tervlap építészportálon olvasható összefoglaló.

A Buildecon által szervezett 2015. decemberi rendezvényen bejelentették: az Euroconstruct jelentősen megemeli a 2016-os európai építési piaci növekedésre vonatkozó előrejelzését, a korábban becsült 2,4%-ról 3%-ra. 2017-re további 2,7%-os, 2018-ra 2%-os növekedést várnak az Euroconstruct országok összességében.

Az építési piac Euroconstruct országok által számolt értéke 2016-ban 1412 milliárd euró, amely 2017-re 1450-re, 2018-ban pedig 1478 milliárd euróra emelkedik. Tíz éve, 2007-ben az Euroconstruct országok összesített építési teljesítménye ennél magasabb volt, 1532 milliárd eurót tett ki.

A legfontosabb trend mégis az, hogy a természeténél fogva ciklikus fejlődésű építési tevékenység az összes tagországban növekedési fázisban lesz a következő három évben. Már ebben az évben kiemelkedő volt Írország 10,6%-kal, Szlovákia 10,3%-kal, a Cseh Köztársaság 7,4%-kal, Hollandia 6%-kal. A következő években Lengyelország és Írország építési teljesítménynövekedése 7-9% körül várható.

Magyarország építési piacát tekintve, a 3%-os növekedést követően 2016-ra egy 1% alatti növekedést (inkább szinten maradást) prognosztizálnak, majd 2017-18-ra 3-7% közötti felgyorsulás lehetőségét látják.

epitoip2

 

A Tervlap portálon megjelent összefoglaló szerint 2016-ban rendkívülinek tekinthető, hogy a Európa hat nagy piaca – Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország – lesz a legnagyobb hozzájáruló a növekedéshez, amire évek óta nem volt példa. Az 3%-os összeurópai piacbővüléshez 2,3%-kal ez a hat ország járul hozzá. Más szóval, e hat ország teljesítménynövekedése adja az összesen 40 milliárd eurós bővülés 75%-át, mintegy 30 millárd euro értékben.