Indul az elektromos Porsche sorozatgyártása, 2020-ban már meg is lehet vásárolni

porsche1

A Mission E 600 lóerős szériaváltozata 3,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/óra sebességre, és egy feltöltéssel 500 kilométert tud majd megtenni. Az akkumulátorokat 15 perc alatt lehet 80 százalékra feltölteni.

 

Most már biztos, hogy elkezdődik a Porsche új, elektromos hajtású Mission E autójának sorozatgyártása, melynek finanszírozására körülbelül egymilliárd eurót szán a cég.

A fejlesztési összeg nagy részét, 700 millió eurót a Porsche központi, Stuttgart-Zuffenhausen üzeme kapja, ahol új szerelősor épül az elektromos autók gyártására. Az itt működő motorgyárat kibővítik, hogy elektromos hajtóművek gyártására is alkalmassá váljon. A teljes beruházás ezer új munkahelyet teremt. A Mission E várhatóan 2019-ben vagy 2020-ban válik majd megvásárolhatóvá.

A Frankfurti Autószalonon bemutatott Mission E tanulmányautó 600 lóerős szériaváltozata a tervek szerint 3,5 másodperc alatt gyorsul majd álló helyzetből 100 km/óra sebességre, és egy feltöltéssel 500 kilométert tud majd megtenni. Az autó padlólemezén elhelyezett akkumulátorokat a 800 V-os töltőegységgel 15 perc alatt lehet 80 százalékos töltöttségi szintre feltölteni. A kocsi tömege körülbelül 2 tonna lesz.

porsche2

Néhány további technikai különlegesség, melyet a Frankfurti Autószalonon láthattak az érdeklődők (bár kérdéses, hogy ezek mindegyike része lesz-e a szériaváltozatnak is): az autó karosszériája szénszál és alumínium keveréke, mind a négy kerék hajtott és kormányzott is, a 21 és 22 colos felnik szénszálból vannak,

Az utastérben a padló teljesen sík, mivel nincs szükség kardánra. A műszerfalon egyáltalán nem található gomb vagy kapcsoló; helyette a kormányon lévő univerzális gombokhoz azt a funkciómenüt rendeli hozzá az autó, amelyik műszerre néz a vezető a nagyméretű digitális kijelzőn. A Mission E ugyanis kamerákkal figyeli a vezető szemmozgását, és tudja, hogy épp mit figyel az OLED kijelzős digitális műszerfalon.

Továbbá nincsenek külső tükrök; ezeket ugyanis kamerák helyettesítik, az általuk közvetített kép a szélvédő két sarkában jelenik meg.

(Forrás: MTI, Origo.hu, Porsche)