A veszélyes drónok ellen hálókat, rádiós blokkolókat is bevetnek

dron2

A drónok egyre gyakrabban tűnnek fel a repülőgépekhez balesetveszélyes közelségben, de akár terroristák, bűnözők eszközei is lehetnek. Tokióban már drónrendőrséget is létrehoztak, a NASA pedig matematikazsenit is foglalkoztat drónelhárítási feladatokra.

 

Drónrendőrség alakul Tokióban – adta hírül a hvg.hu. A testület feladata, hogy megakadályozza a pilóta nélküli repülőszerkezetek berepülését kiemelten fontos intézmények és létesítmények vagy sűrűn lakott városrészek fölé. A néhány tucat főből álló, drónvadász rendőrosztag még az év végéig szolgálatba áll.

A napokban elfogadott japán törvényjavaslat értelmében a pilóta nélküli gépeket napfelkelte és napnyugta között lehet csak használni, robbanóanyagot nem szállíthatnak. Csak külön engedéllyel lehet röptetni őket nagy tömegeket vonzó események, például fesztiválok vagy kiállítások területén, sűrűn lakott területek felett, közel a repülőterekhez, és a kiemelten fontos intézmények, például a miniszterelnöki iroda, a törvényhozás és a tokiói császári palota vagy az atomerőművek felett.

A drónrendőrségnek az lesz a dolga, hogy bemérje és előállítsa a törvényt sértő modellezőket. Ha nem sikerül őket rendőrkézre keríteni, akkor nagy méretű rendőrségi drónok emelkednek a levegőbe, és a hozzájuk erősített hálóval ártalmatlanítják a repülő alkalmatosságokat.

A drónok által okozott problémák ellen máshol is igyekeznek fellépni: nemrég három brit tech-vállalat lépett szövetségre e célból. A Blighter Surveillance Systems, a Chess Dynamics és az Enterprise Control Systems kezdeményezésének mottója: „nyomoz, követ, rombol” — olvasható az innoportal.hu oldalon.

A kifejlesztett védelmi rendszer a felderítést (elektroszkenneléses radar), az elektrooptikai lekövetést és a közvetlen rádiófrekvenciás blokkolás képességét ötvözi. A rendszer a radar segítségével képes akár ötmérföldes távolságból is bemérni egy drónt, infra- és nappali kamerái segítségével követni is tudja a mozgását, a blokkolóval pedig meg tudja szakítani a drónt irányító rádiójelek fogadását.

A drónokkal kapcsolatos aggodalmakat főleg az táplálja, hogy egyre többször röptetik ezeket az eszközöket a repülőkhöz, illetve repülőterekhez közel. A BBC News beszámolója szerint az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság havonta átlagosan száz bejelentést kap a pilótáktól kritikus közelségű drónröptetésekről. A drónokat gyakran kártékony célokra használják, hiszen adott esetben kamerát, fegyvereket, mérgező, vagy akár robbanóanyagokat is hordozhatnak. Ezen tulajdonságai miatt a drónokat egyre gyakrabban alkalmazzák terroristák, de kémkedési és csempészeti céllal is reptetik őket.

Egy korábbi híradásból pedig kiderül, hogy a NASA is foglalkoztat drónelhárítókat – például azt a 17 éves, kínai származású kaliforniai fiatalembert, aki 11 évesen kapta meg első diplomáját, négy évvel később pedig már a Los Angeles-i Egyetem matematika szakát is elvégezte. Moshe Kai Cavalin – miközben a bostoni Brandeis Egyetemre jár kiberbiztonságról tanulni – a NASA alkalmazásában a drónok által okozott repülőgépbalesetek szimulációjával foglalkozik, keresve azt a módot, amellyel a baleset elkerülhető lett volna.

(A fenti kép forrása a StreetWise Journal portál, ahol kis videón is látható a hálós „drónvadászat”.)