2017-re átváltozik a Duna-part

2017-re átváltozik a Duna-part

A vízfelszínen elhelyezett úszóművekkel új helyszíne lehet a Duna rendezvényeknek és művészeti eseményeknek, ahogy kocsmák, éttermek és más közhasználatú építmények is helyet kaphatnak a vízen úszó platformokon.

A Duna partja történelmi és építészeti szempontból is Budapest egyik legértékesebb területe, mégis alulhasznált, ez részben az alsó rakpartnak róható fel: a sűrű autós forgalom elzárja a folyót a várostól. Ezen hivatott változtatni az alábbiakban olvasható pályázat, és annak nyertese is, akik új képet és feladatot szánnak a várost kettészelő folyó partjainak, illetve a part menti sávnak.

dunap2

A Rak-Park tervpályázaton a Korzó Tervezési Stúdió nyerte el az első helyet, az alábbi képek, tervek is tőlük származnak. A 2017-re megvalósuló pályaműről olvashatjuk:

“A pályamű megőrzi a meglévő történeti települési táj értékeit, a tervezett építést azoknak alárendeli. A terv amellett hogy a vízparti sávot szakaszolja, a történetileg kialakult és védett városképét élteti tovább. Mértéktartó, mégis jelentős minőségi változásokat eredményezhet Budapest központjában. A pályamű a különböző szakági részek összehangolt munkáját mutatja – kiemelkedően jó a városépítészeti megközelítés és az úszóművek műszaki tartalma –, feldolgozása szakmailag igényes, formailag és tartalmilag egyaránt kiemelkedő színvonalú.”

A cikk forrása és még több kép: duna.budapest.hu és varosban.blog.hu.