A posztmodern népvándorlás okostelefonos alkalmazásokra támaszkodik

migranstelefon

Az IT-iparág is felfigyelt a népvándorlási hullámban rejlő lehetőségekre: nemrég Londonban szakmai konferenciát szerveztek ebben a témakörben, a Google pedig már hónapokkal ezelőtt elindította a migránsok tájékozódását segítő telefonbarát weboldalt.

 

Mint a televíziós híradásokból is jól látható, az Európába tartó migránsok aktívan használják az okostelefonjaikat. Legalább három területen támaszkodhatnak a technológia által kínált lehetőségekre:

Egyrészt természetesen a térképet, illetve a GPS-szolgáltatást használják, akárcsak a turisták vagy bármely utazó. Hasonlóképpen használják a fordítóalkalmazásokat, melyek segítenek az útközben talált feliratok és más szövegek megértésében.

Másrészt a Google létrehozott egy olyan információs oldalt, ami kifejezetten a migránsok tájékoztatását szolgálja. Erről az elsők között az Aljazeera adott hírt (de nem sokkal utána a hazai médiában is lehetett róla olvasni). Az oldalt telefonbarát, azaz akkumulátorkímélő megoldásokkal alakították ki. Itt lehet arról információkat találni, hogy hogyan juthatnak el biztonságosan a célországba, és az útvonaltervezés mellett angolul, görögül és arabul lehet tájékozódni a regisztrációs központokról, szálláslehetőségekről, orvosi ellátásról és banki szolgáltatásokról.

A Google az International Rescue Committee és a Mercy Corps segítségével készíti a weboldalt, melyen eleinte csak Leszbosz és Kosz szigetéről voltak információk, amik a tengeren átkelő migránsok első európai állomáshelyei. Azóta Google további helyekkel is bővítetta az adatbázist; többek között jó ideje az is látszik, hogy Magyarország felől már nincs átjárás Nyugat-Európába.

Harmadrészt természetesen az egymással való kapcsolattartásban is segítség a telefon: üzenhetnek rokonaiknak és ismerőseiknek, hogy érdemes-e elindulniuk, és milyen útvonalon. Főleg Szíria felől érkező emberek egymást is segítik a modern technológia segítségével: még nyáron írta meg a The New York Times , hogy az Európába eljutók – akár közösségi oldalakon – megosztják pontos GPS-koordinátákkal ellátott útvonaladataikat a többiekkel, hogy azok már gyorsabban megtalálják a nyugatra vezető gyors és biztonságos utat.

A Wired portál cikke (illetve ennek nyomán a hvg.hu  is) hírt adott arról, hogy immár az IT iparág is felfigyelt az új igényekre: nemrég Londonban Techfugees címmel konferenciát is szerveztek, kifejezetten ebben a témakörben. Itt mutatták be például a Geecycle névre hallgató szolgáltatást, melynek segítségével bárki adományozhat használt okostelefont egy migránsnak, illetve egy könnyen beágyazható widgetet is elhelyezhet az oldalán, ami ugyanebben segíti az ő látogatóit is.

(Fotó: MTI, Ujvári Sándor)