Jóval kevesebb lesz, tehát drágulni fog a kávé, a narancs, a banán és a mogyoró

wwf kave

A kávé termőterülete néhány évtizeden belül a felére zsugorodhat a szárazság miatt, a banántermést a meleg és az áradások miatt terjedő gombák és baktériumok veszélyeztetik. A folyamatok fő oka a klímaváltozás.

 

A WWF új, Vihar előtti csend címen kiadott jelentése a kávé, narancs, mogyoró és banán példáján keresztül mutatja be, hogy milyen hatással lehet a klímaváltozás bizonyos népszerű termékek fogyasztói áraira – adja hírül a Greenfo.hu portál.

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termőterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében. Az elmúlt évtized során a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban, sőt, Vietnám egyike azon országoknak, amelyet a világon a leginkább sújt az éghajlatváltozás.

Forrás: WWF, The Calm Before the Storm

Forrás: WWF, The Calm Before the Storm

A világon legnagyobb mértékben termesztett gyümölcs, a banán termelése is erőteljesen érintett. A melegebb idő, a viharok és áradások kedveznek a veszélyes baktériumok és gombák elterjedésének, e növénybetegségek kiirtása pedig rendkívül költséges. További kockázat, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb exportőreként nyilvántartott Kolumbiában az éghajlatváltozás következtében a banántermelésre alkalmas területek mintegy 60 százaléka eltűnhet 2060-ra.

A narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti. A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, és az ország narancstermelésének 80 százalékát egyetlen állam, Sao Paulo adja. A termeléshez jelenleg is egyre gyakrabban intenzív öntözés szükséges, ami az 1960-as és 1970-es években még egyáltalán nem volt elterjedt. Az ültetvények területe is délre tolódott az államon belül, szintén az éghajlatváltozás következtében. A kaliforniai és floridai termelőterületek is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy pedig a tengerszint-emelkedés miatt.

A mogyoró világpiacát Törökország uralja, a globális termelés 70 százalékát meghaladó részesedésével. 2014-ben egy hatalmas terméskiesés a világpiaci ár megduplázódásához és az európai csokoládé-gyártók beszerzési stratégiájának megváltozásához vezetett. A török környezetvédelmi minisztérium szerint Törökországban a termőterületek országos szintű eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.

Forrás és további információk: Greenfo.hu >>

A WWF teljes jelentése innen letölthető >>