Megvalósulni látszik az indiai ötlet: az OPEC-hez hasonló szövetségre lépnek a napenergia-üzletben érdekelt országok

indiaiminiszterelnok

Az IASTA (International Agency for Solar Technologies and Applications) nevű világszervezetbe mintegy 120 meleg éghajlatú – köztük több dél-európai – országot hívtak meg.


Az OPEC-hez hasonló globális szövetséget hoznának létre, amely a napenergia terjesztését tűzi ki célul – jelentette be a párizsi klímakonferencián Narendra Modi indiai miniszterelnök és Francois Hollande francia államfő. A napelemes technológiáért és technikákért létrehozott új ügynökségbe, az IASTA nevű világszervezetbe 120 országot hívtak meg, főleg meleg égövi államokat, ahol a leghatékonyabban lehet alkalmazni a napenergiát, de több dél-európai ország is meghívót kapott.

Mint az Origo.hu cikkében olvasható, India élen jár a napenergia fejlesztésében, idén tavasszal az ország áramtermelésének 10 százaléka napenergiából származott, felülmúlva az erre az évre kitűzött 8 százalékos célt. Modi a klímacsúcson bejelentette: 2030-ra India energiaigényeinek 40 százalékát megújuló forrásokból fedezik majd. Hozzátette, hogy a napenergia új reményt ad az egész világnak, beleértve azokat a szegény falvakat is – a harmadik világ országaiban, illetve India egyes részein –, amelyek most még egyáltalán nem jutnak áramhoz. Mint mondta, az olcsó, könnyen felszerelhető napelemek az ilyen települések energiaellátását is megoldhatóvá teszik.

Narendra Modinak egyébként régi álma a „napenergiai OPEC” megteremtése: az indiai politikus már 2012-ben arról beszélt, hogy a napenergiában érdekelt országoknak szövetséget kéne kötniük a technológia globális terjesztésére. Az elképzelést több cég támogatásáról biztosította, többek között a francia Areva és Engie energetikai cégek, a HSBC France bank, valamint az indiai Tata Steel gyártóóriás. Utóbbi cég egyébként az újfajta napkollektorok gyártásában is érdekelt, ők forgalmazzák a Colorcoat nevű, a lakosság számára is hozzáférhető berendezéseket – írja az Origo.hu.

(A kép forrása: Narendra Modi miniszterelnök honlapja.)