Ízelítő a jövő háborújából? Bűnözői csoportok is beszállnak a terrorizmus elleni harcba

gambino

A New York-i olasz maffia megvédi a várost az Iszlám Államtól, mely ellen az Anonymus hackercsoport a cybertérben hirdetett háborút. Vajon más törvényen kívüli csoportok is követik példájukat?

 

A New York-iak nyugodtan alhatnak, a maffia vigyázni fog a városra – ígérte Giovanni Gambino, a leghíresebb és legnagyobb New York-i maffiacsalád sarja, akinek több kötete is megjelent már maffiák történetéről. Az író azt mondta: a világ ma veszélyes hely, de a New York-iak, akik olyan környéken laknak, ahol működnek a szicíliai kapcsolatok, biztonságban érezhetik magukat. „A barátainkat és a családjainkat megvédjük a szélsőségesektől és a terroristáktól” – mondta. Hozzátette, hogy az Iszlám Állam fél a maffiától, ezért nem szivárgott még be sem Szicíliába, sem pedig New Yorkba, ezért nem követett el támadásokat a város ellen. Jóllehet sokan az FBI-tól várnak segítséget ilyen válságos időkben, a maffia sokkal hathatósabb védelmet tud nyújtani.

Giovanni Gambino szerint a maffiának az „emberi intelligencia” az előnye a túlságosan is a technológiára támaszkodó kormányszervezetekkel szemben. Ráadásul az utóbbiak gyakran későn is lépnek, mindenféle jogi aggályok és megkötöttségek miatt. A maffiának ráadásul sokkal erősebbek a kapcsolatai az egyes városrészek lakóival, sokkal több az eszköze ahhoz, hogy gátat vessen a közösségek radikalizálódásának.

A nyilatkozat különösen érdekes annak fényében, hogy az Iszlám Államnak – mint arról többek közt portálunk is hírt adott – az Anonymus hackercsoport is hadat üzent, márpedig ez utóbbi társaság is lényegében törvényen kívüli, bűnözői csoportnak tekinthető. Az ő úgynevezett #OpParis „hadműveletük” IS-párti Twitter-fiók blokkolását, érintett Facebook-, Twitter-, Instagram- és Tumblr-profilok publikálását, sok radikális oldal elérhetetlenné tételét, támogatók és szimpatizánsok személyes adatainak kiszivárogtatását jelenti.

Nagy kérdés, hogy ezek az akciók, illetve bejelentések csupán elszigetelt jelenségek, érdekességek a „kis színes hírek” világából, vagy esetleg egy fontos trend első jelei-e.

Mindenesetre megfontolásra érdemesek az alábbi szempontok:

  • Valóban létezik egy különös érdekazonosság egyes bűnözői csoportok és a törvényes világ között: a nyugati civilizáció lerombolása egyiknek sem érdeke, a radikális iszlám terrorizmus így közös ellenség lehet.
  • A demokratikus-jogállami mechanizmusok valóban gátat szabhatnak a gyors és kíméletlen ellencsapásoknak olyan ellenséggel szemben, mely semmiféle hasonló civilizációs gátat, korlátot nem ismer. Míg a reguláris fegyveres testületek tagjainak tartaniuk kell attól, hogy adott esetben hatóságok és bizottságok vonják őket felelősségre fegyverhasználatuk jogossága ügyében, az újraválasztásukra törekvő politikai vezetőknek pedig választóik előtt kell számot adniuk az esetleges áldozatokról, addig az irreguláris, törvényen kívüli csoportoknak – akárcsak ellenségeiknek, a terroristáknak – semmiféle ilyen korlátozással nem kell számolniuk.
  • A demokratikus-jogállami rendszerek ebből adódó óhatatlan „teszetoszasága” azzal jár, hogy erősödik az igény a gyors és hatékony megoldásokra, miközben háttérbe szorulnak a morális szempontok.

A történelem háborúiban egyébként egyáltalán nem ismeretlen jelenség törvényen kívüli szabadcsapatok bevetése; csak hogy egy példát említsünk a magyar történelemből, Bocskai István annak idején eképpen folyamodott a hajdúk segítségéhez.