A világ szegényeinek felemelkedését vagy „digitális röghözkötését” szolgálja a Facebook ingyenes internet.org-ja?

netpontorg

Fontos mérföldkő, hogy több kisebb harmadik világbeli felhasználói kör után immár egy hatalmas ország, India lakosságát is eléri a piacvezető közösségi portál – sokak által vitatott – gigaprojektje.

 

Mint hírül adták, elindult Indiában az Internet.org kezdeményezés, melynek keretében jelenleg a Free Basic csomagban a Facebook, a Messenger, a Wikipedia, a BBC News, a Bing kereső és a Dictionary.com, valamint a helyi népszerű portálok érhetők el a felhasználók számára – mobiltelefonon, és teljesen ingyen.

Mint ismeretes, a Facebook által indított Internet.org kezdeményezés a világ legszegényebb országait vette célba. Már mintegy harminc afrikai, dél-ázsiai és dél-amerikai államban biztosítanak ingyenes internetelérést, és igyekeznek minél gyorsabban bekapcsolni újakat is: úgy tervezték, még 2015-ben száz országba viszik el a szolgáltatást, melyet végül az egész világra ki szeretnének terjeszteni. A szolgáltatás lényege, hogy a legfontosabb helyi és nemzetközi híroldalakat, időjárás-jelentéseket, az adott országban legnépszerűbb weboldalakat, a Wikipédiát és persze a Facebookot mindenki ingyenesen böngészhesse telefonján, akkor is, ha nincs internet-előfizetése.
Első menetben meglévő helyi mobilszolgáltatókon keresztül jutnak el a felhasználókhoz (Indiában is ez a modell jelenleg), de cég együttműködési megállapodást kötött a az Eutelsattal is, hogy Amos-6 típusú műholdakkal biztosítsák az internet.org elérését Afrika déli területein 2016 második felétől.

Az ingyenes internet.org nem teszi lehetővé a VOIP telefonálást, a Flash alapú tartalmakat, de a fájlküldés, nagy felbontású képek és a videók sem kívánatosak a csatlakozó szervezetek alkalmazásaiban, hiszen a sávszélességigényt kordában kell tartaniuk.

Zuckerbergék humanitárius célokat tűznek a projekt zászlajára – mondván, hogy az internethez való hozzáférés (mellyel jelenleg a világ lakosságának kétharmada nem rendelkezik) hozzájárulhatna a szegények felemelkedéséhez. Ugyanakkor a Facebookot sokan a netsemlegesség megsértésével és titkos hatalmi törekvésekkel vádolják, hiszen a projekt végül is a jövő potenciális szélessávú előfizetőit „neveli ki”, akiket a ma is piacvezető közösségi portál mindenekelőtt saját felhasználói körébe terel be.

„A legújabb felmérések szerint a jelenlegi 1,4 milliárd Facebook-felhasználóból több milliónyian már eleve keverik a közösségi médiás szolgáltatást magával az internettel. Nigériában 9, Indonéziában 11 százalékos arányban nem is lépnek már tovább külső linkekre soha (ez egy terra incognita, meg nem is látnának a kezdetleges eszközeinken keresztül belőle semmit sem). Ha tömegek jelennek majd meg az internet.org felületén, valójában csak egy zárt kereskedelmi hálózaton szörfölhetnek, és ennek a belső szabályai szerint kell viselkedniük folyamatosan. Olyan ez, mint az ipari internet, hálózat a hálózatban, melyből nincs átjárás a Nagy Igazi Internet Világába. Külön elszomorító az a tény, az adott országok cégeinek, valamint állami szerveinek is kötelező lesz ezen a felületen megjelenniük teljes mellbedobással, ha szolgáltatásaikat el akarják juttatni a tömegekhez, hiszen belőlük élnek. Felnő majd egy olyan generáció, amely csak az internet.org-ot ismeri, számukra ez jelenti már csak az internetet. Mi más ez, ha nem digitális röghöz kötés?”mutatja be a projekttel kapcsolatos kételyeket a Mandiner.hu cikkírója.