Újabb jelentős lépés az űrturizmus megvalósulása felé

Újabb jelentős lépés az űrturizmus megvalósulása felé

Olyan rakétát terveztek a Blue Origin mérnökei, mely kilövés után visszatér a Földre, landol sérülés nélkül, így ismét használható egy újabb űrbéli kirándulásra. A Blue Origin ugyanis pontosan ezen dolgozik: az űr határáig, illetve az ISS-re tervezi elutaztatni az űrturistákat.

Jeff Bezo – a Blue Origin alapítója és tulajdonosa – november 23-án jelentette be, hogy cége olyan rakétát fejlesztett, mely kilövés után képes visszatérni a Föld légkörébe. A hajtóművek 1,5 kilométerre a földtől újragyulladnak, lelassítva a rakétát, majd az elegánsan landol.

maxresdefault

A Blue Origin rakétájának landolása. A képek forrása a blueorigin.com oldal.

 

A Blue Origin jelenlegi megoldása egyértelműen technológiai diadal. “A texasi kilövőállomásunkon található egy igazán ritka dolog: egy használt rakéta” – nyilatkozta Bezo. A jelenleg forgalomban lévő rakéták ugyanis kivétel nélkül egyetlen egyszer használhatóak.

A rakéták, a töltetek gyakorlatilag azt a célt szolgálják, hogy kijuttassa az űrhajót a légkörből, utána visszaesik a földre, szinte mindig darabokra törik még a földet érés előtt. Tulajdonképpen ez az, ami miatt irtózatosan drága egy űrhajó kilövése. Képzeljük el: mintha minden egyes utazás után felrobbantanánk az autónkat, és újat vennénk.

A tudósoknak eddig is kihívást jelentett egy többször használható rakéta kifejlesztése, eddig a megoldáshoz a legközelebb a Space Shuttle járt, azonban az ő módszerük nem volt tökéletes: ejtőernyőkkel lassították a visszazuhanó rakétát, ami azután az óceánban landolt. Így, bár valóban nem semmisült meg a jármű, súlyos sérüléseket szenvedett. A Egyesült Államok tengerészgyalogságának feladata volt a roncs kiemelése, és elszállítása.

Azonban a jelenlegi új rakéta úgy landol, ahogy a sci-fikben láthattuk, és láthatjuk is az alábbi videón.

A SpaceX nevű cég is próbálkozott ezzel, sikertelenül, legutóbbi kísérletük eredménye egy “tűzgolyóval” volt egyenlő, ahogy a The Economics újságírója fogalmaz.

Az összehasonlítás nem minden szempontból állja meg a helyét. A Blue Originnek kifejezetten az űrturizmus a profilja, tehát csak az űr határáig mennének a hajóik, nem állnának Föld-körüli pályára, ellentétben a SpaceX által tervezett járművekkel, melyeknél sokkal nagyobb indítósebességre van szükség.

Tehát a Blue Origin igazi versenytársa nem a SpaceX, hanem a Virgin Galactic, akik szintén az űrturizmus felvirágoztatásából várnák bevételeik nagy részét, azonban az utóbbi időben kétségbeejtő eredményeket produkáltak; felrobbant, roncsolódott űrhajókat, és egy pilótájuk is életét vesztette a tesztrepülés során.

Egy rakéta kilövése rendkívül bonyolult feladat és hatalmas kihívás, épségben visszajuttatni a Földre pedig eddig lehetetlen volt, azonban a Blue Origin – egyelőre legalábbis úgy tűnik – megoldotta a problémát, így elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben – valószínűleg tetemes összegekért – tulajdonképpen bárki kirándulhat az űrbe.