Erősödik a nemzetközi összefogás a homeopátiás szerek ellen

homeo

Az MTA mostani állásfoglalása előtt már a svéd akadémia és az ausztrál orvostudományi tanács is „bekeményített” a gyógyítás e módjával szemben, és egy korábbi WHO-vélemény is újra napvilágra került.

 

Az MTA Orvosi Tudományának Osztálya nemrég olyan állásfoglalást adott ki, mely szerint a homeopátiás gyógyszereket ugyanolyan tesztelés alá kellene venni, mint a „rendes” gyógyszereket – adta hírül a hvg.hu. Az akadémia ezzel a svéd testvérintézményéhez csatlakozott – a Svéd Tudományos Akadémia ugyanis azt is ellenzi, hogy ezek a szerek egyáltalán egészségügyi terméknek minősüljenek.

Az MTA állásfoglalása egy 2015-ös ausztrál kutatásra is hivatkozik. Ez 226 tanulmány felülvizsgálata után kimondta: egy sem tudja bizonytani, hogy a homeopátiás szereknek bármi hatásuk lenne. Ezért az ausztrál orvosi csúcsszerv, a Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) arra hívja fel a figyelmet, hogy homeopátiás szereket nem szabad használni krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek. A tanács vezetője azt is kijelentette: reméli, a magánbiztosítók megszüntetik a tanulmány hatására a homeopátiás terápiák támogatását, és rákényszerítik a gyógyszertárakat, hogy abbahagyják a forgalmazásukat. Az is megfogalmazódott, hogy az ausztrál kormánynak be kellene fejeznie a homeopátiás képzés támogatását.

2009-ben a WHO már kiadott egy reakciót egy fiatal orvosok és kutatók által írt nyílt levélre, akik arra kérték a szervezetet, hogy ítélje el a homeopátiás szerek ajánlását HIV-fertőzésre, influenzára, maláriára és gyerekkori hasmenésre. A WHO ekkor – a BBC szerint – minden kérdéses betegségre kiterjedően elítélte a homeopátiás szereket.

Az MTA fent említett állásfoglalása után a hazai gyógyszer-engedélyeztető hatóság, az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla is megszólalt az ügyben. Kiderült, a homeopátiás szereket az uniós szabályozás miatt engedélyeztetik könnyített módon. Mivel ártalmatlanok és nem mérgezőek, ezért állatkísérleteken és klinikai teszteléseken nem kell átesniük, csak a termék előállításának tisztaságát, minőségét kell igazolni, az előállítónak pedig gyógyszergyártási engedélyre van szüksége. Ugyanilyen szabályozás érvényes a sok-sok éves tapasztalatok miatt a gyógynövényekre (bár a homeopátiás készítmények története jóval rövidebb). A homeopátiás szereket övező, egyre nagyobb viták miatt sincs napirenden azonban az uniós szabályozás módosítása – mondta Pozsgay. „Tudomásul kell venni, hogy a hagyományos klinikai vizsgálatok nem alkalmasak a homeopátiás szerek hatásosságának igazolására. Vélhetően hosszabb folyamat lesz, míg ezen készítmények helyét és szerepét pontosan tisztázni lehet” – áll a főigazgatói közleményben, amely a hvg.hu szerint azt is leszögezi: a szerek esetleges – és most csak elvi lehetőségként létező – betiltása még kevésbé ellenőrizhető helyzetet eredményezhetne.

Mandl József, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke úgy látja, európai szintű mozgalom van kibontakozóban a homeopátiás gyógyszerek kivételezett helyzetének megváltoztatása érdekében, ehhez csatlakozott most az MTA Orvosi Tudományok Osztálya is. A magyar orvostudományi közélet többsége régóta ugyanazt képviseli a homeopátiás szerekkel kapcsolatosan: az orvostudomány tapasztalatokon, bizonyítékokon alapuló, empirikus tudomány. Egy szerről el kell és lehet dönteni, hogy hat-e, vagy sem, bizonyítani kell, és lehet, hogy van-e gyógyító hatása, legyen az gyógyszer, vagy akár élvezeti cikk. Ma Magyarországon emberek ezrei költenek bizonyítatlan hatásosságú szerekre, így ez a kérdés fogyasztóvédelmi dimenziókat is rejt magában – idézi Mandl Józsefet a hvg.hu.