Úszó város és/vagy kutatóhajó?

Úszó város és/vagy kutatóhajó?

Jacques Rougerie francia designer tervezte az ‘úszó várost’, ami tulajdonképpen egy hatalmas, 900-szor 500 méteres kutatóhajó. 7000 tudóst, kutatót, diákot képes elszállásolni a vízi komplexum, tengeri egyetemi várost létrehozva.

A víz alatti otthonteremtés és élet immár nem elképzelhetetlen. A fedélzet szállások, laboratóriumok, tantermek és szabadidős helységek színtere, míg a ‘taton’ apró öböl, lagúna található, ez a kutatók tevékenységét segíti.

A manta rája alakját felöltő építmény gyakorlatilag egy önmagát megújuló energiával ellátó mobil kutatóállomás. A felső fedélzeten szélturbinák sorakoznak, de a hullámzásból, ár-apály váltakozásból, a tenger sótartalmából és a víz hőmérséklet-változásából is képes energiát előállítani.

Cité mériens 18-testmodif

A rája-szerű ‘úszó város’.

A tengerek, óceánok energiájának hasznosítása nem teljesen új elképzelés. A 2014-ben indult SeaOrbiter projekthez (Mission SeaOrbiter) szorosan kapcsolódik, ami szintén egy mozgó kutatóállomás, 50 méteres magassággal, mely félig a vízszint alá merülve nyújt lehetőséget kutatói tevékenységre, illetve az óceánok energiaforrását ez az építmény is hasznosítja. A kapcsolat a két terv között nem véletlen; a projekt egyik vezetője ugyanaz a Jacques Rougerie, aki a rája-alakú objektumot tervezte.

Sea_Orbiter_0011920

A SeaOrbiter kutatóállomása.

Azonban itt űrhajósokat is képeznek: az ún. ‘hiperbár modulban’ hasonló körülmények uralkodnak az űrben tapasztaltakhoz (a nyomás, az elszigeteltség, fogság érzése, a szárazföldön megszokottól eltérő mozgási körülmények, stb), akár a Nemzetközi Űrállomás alternatívájaként emlegethető, a Nasa is támogatója az elképzelésnek. Így nem meglepő, hogy a kutatás-fejlesztés vezetői között szerepel Jean-Loup Chretien asztronauta is, Jacques Piccard oceánológussal egyetemben.

Rougerie célja többek között a fiatalabb generáció inspirálása, ahogy Rougerie fogalmaz: amit egy ember elképzel, azt egy másik ember megvalósíthatja.

A cikk megírásában (képek, információk) a következő oldalak segítettek: thecreatorsproject.comtechinsider.ioseaorbiter.com