A Marsra jutás óriási egészségügyi kockázatokat hordoz, a Nasa ezekre még nincs felkészülve

A Marsra jutás óriási egészségügyi kockázatokat hordoz, a Nasa ezekre még nincs felkészülve

Sugárzás, rák, a csontok sűrűségének csökkenése (csontritkulás), izomsorvadás, a merőben eltérő gravitációs erő, kevés élelem. Csak pár dolog, ami veszélyt jelent az asztronautákra a mély űrben.

“A mély űrbe látogató űrhajósoknak olyan mértékű élelemhiánnyal, sugárzással és rákkockázattal kell szembenézniük, hogy egy Marsot megcélzó úthoz képest az űrállomáson való tartózkodás egyszerű sétagalopp.” (A majd a Marsra induló űrhajósokról szóló cikkünket itt olvashatja.) Az ISS (International Space Station) egész egyszerűen sokkal nagyobb, mint az az űrhajó, ami a Marsra indul majd a Nasa tervei szerint, így az ivóvíz- és élelemhiány megoldása és a felszerelések ergonomikus elhelyezése sok munkát ad nem csak a fedélzetre lépő űrhajósoknak, hanem a mérnököknek, orvosoknak és egyéb szakértőknek.

mars-67522_640

A kép illusztráció.

 

“A NASA most egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy kezelje ezeket a veszélyeket, írja Paul K. Martin a 48 oldalas tanulmányában. Az űrhivatal főfelügyelője szerint nagyon optimisták a NASA tervei, és emiatt a 2030-as évekre tervezett Mars-programban résztvevő űrhajósoknak el kell majd fogadniuk, hogy az egészségüket és biztonságukat sokkal nagyobb mértékben kockáztatják, mint a többi űrprogramban dolgozó társaik.”

“A NASA szóvivője szerint a jelentésben foglaltak megegyeznek az álláspontjukkal, és pontosan meg kell határozni azt az összeget, amiből biztosítani tudják az űrhajósok védelmét. A NASA jó ideje dolgozik ezeken a területeken, és a jelentés nem korrigálja, hanem megerősíti az űrhivatal terveit, valamint az előtte álló kihívásokat” – írta a NASA a vizsgálatra reagálva.

Kérdés, hogy a NASA aktuális büdzséje elég lesz egy Mars-utazásra.

 

A cikk forrása a washingtonpost.com és az index.hu írásai.