2016 az olcsóbb és hatékonyabb napelemek éve lesz

2016 az olcsóbb és hatékonyabb napelemek éve lesz

2008 óta a napelemek fő alkotóelemét jelentő poliszilícium kilónkénti ára majd’ 500 dollárról 15 dollárra csökkent, az ezt gyártó üzemek száma pedig alig tucatnyiról több, mint százra nőtt. A napenergia felhasználásnak technológiája megállíthatatlanul fejlődik; éjszaka is termelő napelemeket fejlesztenek Marokkóban.

15 dolláros áron a gyártás bőven veszteséges, a Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint kilónkénti húsz dollárral alakulhatna ki egészséges piac. “A gyártósorokat a túltermelés ellenére senki sem állítja le, mert egy üzemegység leállítása és újraindítása akár hat hónapot is igénybe vehet.”

A Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) 2014-es becslése szerint évi 77 megawatt termelésére képes Magyarország, ez gyakorlatilag a 499 kilowattos kapacitású Tamási Naperőmű éves termelését jelenti, ami körülbelül 250 családi ház éves fogyasztását képes fedezni. Emellett létezik még egy frissen átadott – az idei IRENA-becslésben még nem látszó – naperőmű, amelyet a Mátrában építettek ki, és a becslések szerint egy kisebb várost (négyezer fő háztartásait) képes ellátni zöld energiával.

Ahhoz képest, hogy földrajzi helyzete alkalmassá teszi az Magyarországot naperőművek telepítésére, nem nagyon élünk a lehetőséggel. Nem ez az egyetlen elhanyagolt megújuló energiaforrás, a geotermikus energia kihasználtsága talán még szomorúbb képet mutat. A héten Budapesten rendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs nevű konferencián Hetesi Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem fenntarthatósággal foglalkozó professzora azt is elmondta, hogy a teljes magyar energiatermelésben azért körülbelül kilenc százalék a megújuló energia részaránya, mert a biomassza tüzelésű hőerőműveket is ide számoljuk.

Az IRENA adatbázisából lekérhető a sokkal izgalmasabban kinéző, lényegesen sci-fisebb CSP-technológiás naperőművekre vonatkozó statisztika is. A betűszó a Concentrated Solar Powert rejti. Ezek olyan nagy naperőművek, amelyekben ezernyi tükör egy pontra fókuszálja a beeső napsugárzást, abban a pontban hővé alakul, amivel például gőzt melegítenek és turbinát hajtanak meg.

csp2

 

 

 

 

 

 

csp

Az fenti ábrák szemlélteti a “tükrös” módszerrel hatékonyabbá varázsolt napelem működését.

 

 

 

 

 

 

“A legnagyobb sajtóvisszhangot kapott – részben a Google pénzéből épített – Ivanpah erőmű elsőre csalódás volt. Kevesebb energiát termelt, mint várták, a gőz generáláshoz több földgázra volt szükség, mint az előzetes számítások jósolták, a sivatagi por pedig jobban rontotta a tükrök hatékonyságát, mint az előzetes modellekben szerepelt. (…) Ráadásul míg elkészült, annyival csökkent a fotovoltaikus technológia ára, hogy a Google le is beszélte magát a CSP-erőművekről. A technológiát azonban korai temetni, idén több olyan koncentrált napsugárzásos erőművet helyeztek üzembe, amelyek víz forralása helyett olvasztott kősóban tárolja el az energiát. A marokkói Noor-1 erőműben ezzel a technológiával három órával tudják kitolni az áramtermelő időszak hosszát.

Az épülő Noor-2 és 3 erőművekben pedig már nyolcórás tartalékban reménykednek. Azaz, az erőmű akkor is fog áramot termelni, ha nappal van, és akkor is ha éjszaka.”

A cikk forrásaként a vs.hu és a theguardian.com cikke szolgált. A képek eredete a solareis.anl.gov és a adgeco.com oldalak.