Önfenntartó ház-autó szimbiózis

Önfenntartó ház-autó szimbiózis

2014-ben kezdődött az AMIE (Additive Manufacturing Integrated Energy) projekt, melynek célja, hogy az eddig egymástól független energiaellátású épület(ek) és jármű(vek) közös ellátást kapjanak, és együtt, az energiát egymással megosztva használják fel.

A rendszer működését az alábbi videó látványosan szemlélteti!

Felhasználási területei lehetnek a kutatóállomások, katonai alakulatok, orvosi egységek; akár sarkköri körülmények között is használható, gyorsan kinyomtathatók (a 3D nyomtatás széleskörű felhasználási lehetőségeiről itt, itt és itt  korábban már írtunk), könnyen szállíthatók, és önálló – megújuló – energiaforrásuk van. A jármű energiacellája – vezeték nélkül – tölthető az “épületről”, az épület fel tud venni villamosenergiát a jármű akkumulátorából, az energiatárolókat pedig napelemek töltik.

20896049053_1947c7e7c4_z

A képen látható, ahogy a 3D-nyomtatott elemeket illesztik össze, ebből áll össze az “épület”.

A kutatás-fejlesztés vezetője az Oak Ridge National Laboratory, egyik fő támogatójuk a sok közül pedig a U.S. Department of Energy, tehát részben állami finanszírozás is lehetővé teszi a projekt megvalósulását.

További információk, illusztrációk és adatok a projekttel kapcsolatban az ornl.gov oldalon találhatók. A képek forrása és galéria pedig erre található.