Hamarosan jönnek az AR-szemüvegek, állítólag most már elérhető áron

Az AR- (augmented reality) eszközök a virtuális sisakokkal ellentétben nem egy szimulált környezetet hoznak létre, hanem a valódi világra helyeznek digitális elemeket: 3D-s objektumokat, feliratokat, komplett alkalmazásokat.

Forrás: AFP/Robyn Beck

„Az első újhullámos (mert már azért volt pár virtuális sisak, legutóbb a ’90-es években tűnt úgy, hogy ellepik a piacot, de aztán mégsem) készülékek jövőre kerülnek kereskedelmi forgalomba, ahhoz viszont sok időnek kell eltelnie, hogy ezek a tömegek számára is megfizethető árkategóriába süllyedjenek. Az említett Oculus Rift például önmagában is drága játékszer lesz, ám ahhoz, hogy jól működjön, erős PC is kell majd.

Bár a figyelem oroszlánrészét a VR kapja, a kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) sem tűnt el a Google okosszemüvegével együtt.

Ezen a területen egyelőre csak a Microsoft fejleszt versenyképes, kifejezetten piacra szánt eszközt. Ugyanakkor egyre többen vetnek rá szemet. Például az Asus, akik szerint a kiterjesztett valóság sokkal inkább része lesz az emberi életének, mint virtuális testvére.

Az AR-szemüvegek a virtuális sisakokkal ellentétben nem egy szimulált környezetet hoznak létre, hanem a valódi világra helyeznek digitális elemeket. Mondhatni egy plusz vizuális réteget kapunk, amin 3D-s objektumok, feliratok, vagy komplett alkalmazások férnek el.

A felhasználási területek tárháza szinte végtelen: orvosok, mérnökök, művészek egyaránt profitálhatnak a technológia nyújtotta lehetőségekből.

A kiterjesztett valóság ötlete nem új, hordozható eszközzel azonban csak az utóbbi években próbálták eladni. A Google Glass nevű okosszemüveg egy grafikus felülettel bővítette mindazt, amit a viselője látott, és bár a sajtó jórészt szerette, sajnos megbukott.

Egyrészt nagyon sokba került, másrészt nem használta ki igazán a technológiát – a Google mondjuk nem mondott le róla, teljesen átdolgozták és egy nagyvállalatoknak szánt termékként fogják ismét bemutatni valamikor.

A kiterjesztett valóságot 3D-grafikával vegyítő Microsoft HoloLens ezzel szemben már a kanyarban van, és bár szintén a nagyvállalati szféra a fő célpont, a gyártó a szórakozásról is gondoskodik.

A redmondi cég idei Build konferenciáján elképesztő előadásokat láthattunk arról, hogyan lehet videojátékokat kivetíteni a HoloLensszel a saját nappalinkba, és miként segítené a munkát építészetben, tervezésben vagy az orvostudományban.

Ezért azonban szintén borsos árat kell majd fizetni: a fejlesztői verziók jövő év tavaszán jelennek meg, 3000 dolláros (870 ezer forint) árcímkével. Azt még egyelőre nem tudni, hogy milyen áron és formában lesz kapható a fogyasztói változat.

Egyelőre nincs nyoma olyan hardvereknek, amik olcsóbb alternatívát kínálnának. Virtuális valóság esetén ott van a Samsung Gear VR (közel 30 ezer forint) vagy a Google Cardboard, ezekhez csak egy okostelefon kell.

Nemsokára érkezhet azonban a megoldás: az Asus megszellőztette, hogy már jövőre saját AR-készüléket dob piacra, igaz, részleteket nem árultak el. A gyártó ugyanakkor elsősorban a fogyasztói piacot veszi célba, ott pedig nem lehet eladni egy közel egymilliós szemüveget.

A tajvani cég még októberben tárgyalt a Microsofttal arról, hogy a HoloLens saját, olcsóbb verzióját kezdjék el gyártani, elsőként a többi külsős cég között. Hogy az egyezség létrejött-e, és hogyan fog végül a HoloLenshez kapcsolódni, még nem egyértelmű.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a jövőre megjelenő Asus eszköz egy teljesen saját készülék lesz-e, vagy a HoloLens olcsósított verziója. Akárhogy is lesz viszont, egy biztos: a konkurensek nem hagyják szó nélkül, hogy egyetlen gyártó arassa le a babérokat, szóval AR-szemüvegek inváziójára számítunk.”

 


Forrás: Origo.hu >>

Videó: The Verge >>