Ez befolyásolhatja a jövő fejleményeit: elutasítják-e a muszlimok a terrorakciókat?

ongymer

Egy felmérés eredményei szerint a muszlim országok lakosságának jelentős része igazolhatónak látja a polgári lakosság elleni öngyilkos merényleteket is, ha az iszlám vallás védelméről van szó.

 

A párizsi terrorakciók után a közvéleményt valószínűleg elsősorban az foglalkoztatja: várhatók-e a jövőben is hasonló akciók? Ez valószínűleg attól is függ, hogy maga a muszlim közvélemény mennyire fogadja el, illetve ítéli el ezeket a cselekményeket. Egy korábbi felmérés eredményei adhatnak erre – korántsem megnyugtató – választ.

A Pew Research Center kutatói 2014 tavaszán kérdeztek különböző országokban kifejezettem az iszlám valláshoz tartozó embereket arról, hogy igazolhatónak tartják-e az öngyilkos terrorista akciókat.

A megkérdezettek az alábbi állítással kapcsolatban fejezhették ki egyet- (nem) értésüket:
„Az öngyilkos robbantásos merényletek …………… igazolhatók polgári célpontok ellen, hogy megvédjük az iszlámot az ellenségeitől.” A kipontozott helyre a „gyakran”, a „néha”, a „ritkán” vagy „sohasem” szó beillesztése közül választhattak.

Muslim Views on Suicide Bombing

Mint az itt is közölt eredményekből látható, a többség szinte sehol sem gondolta úgy, hogy „gyakran” vagy „néha” megengedhető lenne a vallás védelmének ez a radikális formája. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy e társadalmakban láthatóan jelentős arányt képviselnek azok, akik szerint igenis megengedhető. Sok helyen a megkérdezettek negyede-fele képviseli ezt a radikális nézetet, de még viszonylag békés országokban is – mint Tunézia, Indonézia és Pakisztán – mérhető arányban (3-9 százalék) vannak jelen azok, akik igazolhatónak látják az ilyen merényleteket.

A felmérés eredményének értékelését kissé bizonytalanná teszi, hogy a kérdés végül is önvédelemre vonatkozik, és az iszlám vallás ellenségeiről beszél – közvetett módon tehát feltételezi, hogy e merényletek válaszcsapások lennének valamiféle ellenséges magatartásra.

(A fotó forrása: Frontpagemag.com)