Sekély, kis esésű folyókon is hatékonyan működhetnek a mini vízerőművek

vizero

Egy ilyen tartósan működtethető kis erőmű megoldást nyújthat az áramhálózattól távol eső helyek energiaellátására. Mintegy 60 országból – főként fejlődő országokból – érkezett sok ezer érdeklődés.

 

„Németországban a vízenergia az utóbbi 25 évben kereken 20 ezer Gigawattórát szolgáltatott évente. Ez 2014-ben az ország teljes áramtermelésének mintegy nyolcadát tette ki. Korábbi ismeretek szerint ez a részesedés nem növelhető tovább, hiszen már valamennyi vízerő-hasznosításra alkalmas folyóvizet kiaknáztak. Ezen szeretne változtatni a fürthi székhelyű Aquakin: mikroerőművek sorával olyan folyókon is lehetne áramot termelni, amelyeket eddig erre alkalmatlannak hittünk.

A cég első és legkisebb modellje (melynek a Blue Freedom fantázianevet adták) leginkább a természetjárókat szolgálja. A karcsú turbina elfér egy hátizsákban és segítségével könnyen megoldható a mobiltelefon, zseblámpa vagy laptop töltése túrázás során. A cég nagyobb, örvényelven működő vízerőműve azonban már jelentősen hozzá tudna járulni az energiatermeléshez is: a szerkezet működési elve megegyezik a jelenleg használatos vízerőművekével, mérete azonban jelentősen kisebb. Előnye, hogy már 1,8 m-es esési magasságtól alkalmazható.

A másik újdonság a „lineáris vízerőmű”, amelynek teljesítménye az örvényelvű vízerőműhöz hasonlóan kb. 20 kilowatt. Jelentős előnye viszont, hogy az áttételeknek és a járókerék átalakításának köszönhetően sekély vizekben is alkalmazható: már 30 cm-es vízmélységnél is képes energiatermelésre. Ez az új vízerőhasznosítási lehetőség világraszóló lehet: a cégnek mintegy 60 országból már több mint 10 ezer megkeresése van. Számos fejlődő és feltörekvő ország jegyeztetett elő a termékből, mert egy tartósan működtethető vízerőmű ideális megoldást nyújthatna az áramhálózattól távol eső helyek energiaellátási problémáira. A cég nagy konszernekkel is tárgyal az együttműködésről, valamint a Bill & Melinda Gates Alapítvány is kifejezte érdeklődését az újítások iránt.”

További részletek a Mérnökbázis.hu oldalon >>

Kép forrása: Aquakin.com